natuurbericht de fjordenpaarden zijn klaar voor een pittige winter

Door Sjaak Bruggeman

Met de wetenschap dat de muskuseend uit het eerdere Natuurbericht sinds vanmorgen een zestal jonkies heeft, ga ik op stap. In de verte zie ik twee wandelaars. Ze zijn door hun donkere onopvallende kleding bijna één met de natuur. Toch heeft het reewild er allang lucht van gekregen en zich teruggetrokken. Een onverwachte ontmoeting zit er in dit uitgestrekte gebied met plassen en rietlanden dan ook even niet in.

 

Aan de bosrand heeft een roofvogel zich tegoed gedaan aan een houtduif. Het houten boogbruggetje is krakkemikkig en het omgekeerde bootje voor de rietkraag heeft ook zijn beste tijd gehad. Dit geld ook voor een blauwe reiger. Het beest heeft zich afgezonderd van zijn soortgenoten en maakt geen aanstalten meer om weg te komen. 

Toch is het op deze grijze morgen niet allemaal kommer en kwel. De beide fjordenpaarden verderop bruisen nog van energie. Zij zijn onderdeel van de kudde Noorse paarden die zijn ingezet voor het beheer van de kruiden- en faunarijke graslanden. Kenmerkend zijn de rechtopstaande manen en de wildkleur van deze rustige paarden. Deze sterke winterharde dieren zijn door hun spijsvertering op ‘goedkope wijze’ in conditie te houden en klaar voor een pittige winter in de buitenlucht.

Cursus over roofvogels
Wil een keer live genieten van de mooie verhalen van Sjaak Bruggeman? Dat kan, want op 11 november geeft hij een lezing over roofvogels. Zie de afbeelding hiernaast.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.