kritische onderzoekers doen parkeerplannen raalte niets

De gemeente en het ROV kwamen begin september met het grote nieuws naar buiten: er was een overeenkomst bereikt tussen beide partijen om het betaald parkeren in het Raalter centrum af te schaffen. Het plan werd met veel gejuich ontvangen.

Maar al snel klonken ook kritische geluiden. Bevindingen van professor Giuliano Mingardo van de Erasmus Universiteit en Hans Voerknecht – die onderzoek deed naar de effecten van het afschaffen van betaald parkeren – kwamen naar voren.

‘Hollands misverstand’
Mingardo was betrokken bij een grootschalig onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam waaruit bleek dat het aantal parkeerplaatsen of de hoogte van het parkeergeld niet of nauwelijks invloed heeft op de omzet van winkeliers. Mingardo spreekt van een ‘hardnekkig Hollands misverstand’.

Mingardo op de site van zijn universiteit: “Er is genoeg (wetenschappelijk) bewijs dat gratis parkeren en de hoogte van het parkeertarief geen invloed hebben op het aantal klanten en/of op de omzet van winkels. Dan heb ik het niet alleen over studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam maar ook van andere organisaties zoals: SOAB (2011), Rabobank (2013), DTZ Zadelhoff (2012), WPM (2015). Alle studies laten zien, op basis van objectieve data, dat er nauwelijks een verband is tussen parkeren en omzet.”

Het onderzoek van Voerknecht toont dat een ruim winkelaanbod, nabijheid, een schoon, veilig en sfeervol centrum belangrijkere onderdelen van een winkelcentrum zijn dan de kosten van parkeren.

Gemeente: ‘Tijd lijkt rijp’
Maar waarom wijkt de gemeente Raalte dan niet af van haar ingezette koers? “Er zijn verschillende onderzoeken en deskundigen die iets zeggen over de effecten van (het afschaffen van) betaald parkeren. De tijd zal leren wat het effect in Raalte is”, reageert een woordvoerster van de gemeente. “Feit is dat de centrumondernemers op dit moment bereid zijn om een substantiële financiële bijdrage te doen om het afschaffen van betaald parkeren mogelijk te maken. Daarmee lijkt de tijd rijp hiervoor.”

Volgens de gemeente zijn de door Voerknecht genoemde aspecten in Raalte ‘van hoog niveau’. “Desalniettemin blijft de ontwikkeling van het centrum van Raalte een belangrijk aandachtspunt. In werkgroepen wordt nu gezamenlijk gewerkt aan de concrete uitvoering daarvan.”

Proces
Het afschaffen van het betaald parkeren moet volgens de gemeente Raalte dan ook niet als een op zichzelf staand iets beschouwd worden. “Het is onderdeel van een groter proces om het winkelcentrum van Raalte aantrekkelijk te houden.”

Volgens professor Mingardo kan het afschaffen van betaald parkeren op termijn zelfs contraproductief werken met het oog op te veel auto’s in het centrum waardoor het een deel van zijn aantrekkingskracht verliest. Ook daar is de gemeente Raalte niet bang voor: “Het centrum van Raalte beschikt over veel parkeerruimte. Een teveel aan auto’s zal daardoor niet snel optreden. Daarnaast zal in de nieuwe situatie het parkeren ook gereguleerd blijven door blauwe zones toe te passen. Sturing blijft dus mogelijk.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.