henk schreij over kolen en bonen

Door Henk Schreij, stichting Duurzaam Heino

Nederland telt nu zes werkende kolencentrales, na sluiting van een aantal nog goed werkende maar verouderde centrales. Sluiting van nog één kolencentrale lijkt onvermijdelijk. Dat gaat jaarlijks 500 miljoen kosten, protesteert de regering, ofwel € 30 per persoon. Dat lijkt mij niet veel, omgerekend is dat € 0,08 per dag, verwaarloosbaar t.o.v. de totale energiekosten.

Extra druk komt er van de rechter, die in het Urgenda proces de staat veroordeeld heeft omdat ze te weinig doen om broeikasgassen terug te dringen. Pas 12% reductie is bereikt, vooral dankzij het stoppen met vuilstorten en het mestbeleid. Maar in plaats van dat ze nu eens aan het doel gaan werken, is de regering in hoger beroep gegaan, iets wat nog jaren gaat duren.

Verspilling tegengaan
In Nederland verspillen we voor € 150 per persoon per jaar. Dat is 40 kg eten (zonder klokhuis, schillen, enz.) en bijna 40 liter drinken. Met elkaar kost dat 2,5 miljard euro per jaar. Daarbij komt nog ongeveer eenzelfde bedrag dat supermarkten, producenten en restaurants weggooien aan nog prima eetbaar voedsel.

Soms heb je een koelkast vol restjes groente. Denk aan bijv. een halve krop sla, restje Chinese kool, paprika, lente-uitjes, komkommer, tomaten, bleekselderij, peterselie, enz. In plaats van het te lang bewaren en uiteindelijk weg te gooien, kun je in een mum van tijd hiermee een gezonde maaltijd maken. Zorg dat je altijd wat blikjes bonen en een pak wraps in je voorraad kast hebt. Snijd alles fijn, gooi het in een kom, spoel de bonen af (kidney, zwarte, of bruine bonen) en doe ze erbij, ev. wat gebakken kipfilet erbij, en zout of peper naar smaak. Doe er knoflooksaus, tzatziki of rode saus (bijv. van Yildiz) bij. Warm de wraps even op in de magnetron of oven en vul ze met het mengsel. Eetse.

Wil je duurzaam en gezond eten, zet dan eens vaker bonen op het menu. Bonen zijn ook de beste oplossing om af te vallen: eiwitrijk, koolhydraat arm (geen snelle suikers) en vezelrijk (krijg je niet snel weer trek). Goedkoop, geen dure afslankmiddeltjes of superfood-besjes meer nodig. Bonen zijn in blik of pot het hele jaar te krijgen, meteen te verwerken in een salade of wokgerecht, snel klaar. Bovendien zijn ook goed voor het milieu, ze verrijken de grond met stikstof, ze zijn lang houdbaar, een goede vervanging voor vlees (met hun eiwitten, vitamine B, ijzer en andere mineralen, vetarm).

De bekendste pleitbezorger voor het eten van bonen is Bill Clinton, echtgenoot van de toekomstige president van de USA, als Trump niet wint. Na zijn hartaanval gooide hij het roer om en werd van vleesliefhebber, vegetariër en bonen liefhebber. Zonder te lijnen raakte hij 11 kg overgewicht kwijt en lostte zijn cholesterol- en vaatproblemen op.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.