hans de kort blijft hameren op actie tegen landbouwgif

De Kort stuurde de Raalter fractievoorzitters op 29 augustus een brief over – onder meer – het gebruik van een zwaar gif in de leliënteelt en dergelijke, en de kwalijke gevoelgen die dit kan hebben voor bewoners in het buitengebied. Vooral voor diegenen die in de nabijheid wonen van deze velden. Het was niet de eerste keer dat hij de lokale politiek hierop opmerkzaam maakte en de leden daarvan verwees naar een zeer verontrustende uitzending van het tv-programma Zembla. De eerste keer was in maart 2014, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Maar actie werd er tot op heden niet ondernomen in Raalte. En dat stoort De Kort, zo laat hij weten in een mail aan de fractievoorzitters. “Ik betreur het dat u sindsdien nooit bereid bent geweest dit onderwerp in een raadsvergadering te bespreken, maar het keer op keer ter afdoening in handen hebt gesteld van het college. Het college dat op haar beurt telkens weer heeft laten blijken hiermee geen enkele haast te hebben, integendeel zelfs: het schoof en schuift het onderwerp steeds maar weer op de lange baan.”

“Nergens is het college ingegaan op de verontrustende uitzending van Zembla en de aanwijzingen die daarin door artsen en wetenschappers werden gegeven voor de kwalijke gevolgen die het gif kan hebben op de gezondheid van mensen, vooral kinderen en zwangere vrouwen, die eraan worden blootgesteld. Gevolgen als Parkinson, Alzheimer, leukemie  en directe gevolgen zoals astma.”

De Kort concludeert dat de Raalter fractievoorzitters het helemaal niet erg vinden als bewoners van het buitengebied blootgesteld worden aan dit gif dat, zoveel werd wel duidelijk en bleef onweersproken, minimaal eens per week op de bedoelde velden wordt gespoten. “En misschien hebt u wel gelijk dat u zich er niet druk om maakt dat mensen hiervan ziek (kunnen) worden. Het zal voor hen later bovendien moeilijk aantoonbaar zijn dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de blootstelling aan het gif en een van de vermelde ziekten. En tegen die tijd zit waarschijnlijk niemand van de huidige raadsleden nog in de politiek.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.