gewoon carolien depressieve klachten

Een mevrouw zei me laatst: “Het is een hel, isolerend, de wereld komt niet meer bij me binnen.”  Een jongen van 7 jaar had heftige depressieve buien en zijn hele uitstraling was zwaar en pijnlijk. De belangrijkste kenmerken zijn de depressieve stemming en een duidelijke vermindering in energie en interesse of plezier in activiteiten. Depressieve klachten hoeven overigens niets te maken te hebben met een slap karakter of onwil. De ene persoon is kwetsbaarder dan de ander, waardoor de één ook gevoeliger is voor depressieve buien.

Bij het ontstaan van een depressie kan erfelijkheid een rol spelen. Ook een moeilijke jeugd of problemen in het verleden kunnen van invloed zijn op het ontstaan van depressieve klachten. Vaak gaat het in dit geval samen met een verdrietige, ingrijpende of gewelddadige gebeurtenis. De depressieve gevoelens verstoren de dagelijkse bezigheden, zoals het werk, gezinsleven en contact met andere mensen.

Zo mocht ik een krachtige man deze week begeleiden en hoewel er vele omstandigheden helemaal zijn zoals hij het zich wenst, had hij pittige gedachten en bijbehorende gevoelens van ‘wat doe ik hier toch’. Het delen van deze gedachten en gevoelens kan soms al veel ruimte en rust geven. Depressie is een aandoening die veel voorkomt. Toch ervaren veel mensen schaamte en schuldgevoel.

In de reguliere medische praktijk komt een persoon met depressieve klachten eerst bij de huisarts. Daar heerst de opvatting dat veel depressieve klachten vanzelf over gaan, er wordt ondersteuning gegeven van medicatie en het leren leven met depressieve klachten. Soms worden onverwerkte gebeurtenissen en emoties (mentaal) verwerkt. De medicatie voegt stofjes toe waardoor emoties vlakker worden en soms worden fijne stofjes toegevoegd. Heel fijn en soms nodig.

Mensen blijven vaak lang in hun eentje met depressieve gevoelens rondlopen. Soms zoeken ze pas hulp als de klachten al veel langer voortduren en de depressie dieper is geworden. Ook lopen veel mensen soms al jaren met depressieve klachten zonder uitzicht op verbetering van levenskwaliteit.  Er wordt niet gewerkt aan bewustwording van de boodschap van de klachten. De precieze oorzaak van depressieve klachten weet men meestal niet en is in mijn beleving ook niet belangrijk. Ook zonder de oorzaak te weten is het heel goed mogelijk in het hier en nu te werken aan de boodschap van de klachten en het verbeteren van de toestand en gevoelswereld van de cliënt. Met daarbij stimulatie van de eigen fijne stofjes in het lichaam. Dan is er genezing. 

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.