gerlant beurzen voor boeren

Ik weet nog hoe het voor mij allemaal begon 20 jaar geleden, of liever hoe het niet begon. Ik kreeg een brief van ene mijnheer vd Most dat hij een beurs ging organiseren en of ik ook belangstelling had om deel te nemen. De kosten waren (geloof ik mij te herinneren)3300 gulden voor drie dagen beurs, een hokje van drie bij drie meter en dan zou hij alles regelen. Alles was dan inclusief stand en eten en drinken. Revolutionair voor die tijd en ik ging dol enthousiast overleggen in de organisatie waar ik dealer voor was.

Daar kwam ik van een koude kermis thuis, HARDENBERG?? Ben jij wel goed wijs? Dat is het eind van de wereld! Nee we gaan naar Hengelo, daar is ook een nieuwe beurs dat ligt veel centraler. Komt bij, heb je die prijs van vd Most gezien? Die man is niet goed wijs. Wij gingen dus naar Hengelo en stonden daar voor anderhalve man en een paardenkop drie dagen lang.

De boeren gingen wel naar Hardenberg dat hoorde ik de volgende weken langs de weg. “waren jullie niet in Hardenberg? Machtig mooi en druk! Gratis eten, stampotten zoveel je maar wilt. En drinken? Ze bleven maar schenken, het bier ging maar niet op!”. (Daar zijn ze na een paar jaar toch maar mee gestopt. Ik denk dat het voor de handel wel net zo goed was, kon men de zaken wat nuchterder bekijken.) het volgende jaar waren wij ook in Hardenberg en daar waren meer mensen dan die anderhalve paardenkop.

Dit jaar dus een lustrum. Twintig jaar en ik ben er dus al achttien keer geweest heb ik uit gerekend. Ze werken met een uniek systeem waar bij de exposanten een lijst met klanten aanleveren die mogen komen en dan gooien zij dat op een bult en nodigen al die mensen persoonlijk uit. Dit jaar was nog maar de vraag want voor het eerst in al die jaren kreeg ik geen uitnodiging, sta ik schijnbaar niet meer in hun klantenbestand. Of dat nu komt om dat ik niet langer werkzaam ben in die sector? Dan hebben ze toch buiten de waard gerekend.

De beurzen zijn gegroeid de afgelopen jaren, eerst in volume met elk jaar meer ruimte. De laatste jaren op inhoud. Symposiums met zeer interessante onderwerpen, niet alleen voor de boer maar ook voor de burger. Sessies over hygiëne, kostprijsberekening( belangrijk, vooral in deze tijd waar bij de pers volstaat van narigheid in agrarisch Nederland) maar ook bijvoorbeeld over stalbranden. En daar vinden we allemaal tegenwoordig wat van. Ik  heb het geluk dat ik namens dit medium daar verslag van mag gaan doen. De komende tweeweken kunt u me daar dus vinden.

Heeft u een onderwerp wat u graag wil benoemen? Laat het me weten, maar weet wel, ik kom niet om reclame temaken.

En weet u wat mijn eerste vraag is als ik daar binnen kom? Of het bier dit jaar weer gratis is. Ik denk namelijk dat er heel wat boeren zijn die het nuchtere wel even willen vergeten. Dat zou toch logisch zijn in deze voor de boeren zulke barre tijden?

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.