freek de jonge gastheer bij olst in transitie

Olst in Transitie wil dit najaar alles wat in het dorp borrelt en bruist aan duurzame ideeën een springplank bieden richting realisatie. Na ruim een half jaar van voornamelijk inventariserende activiteiten en contacten achter de schermen, vindt de initiatiefgroep van Olst in Transitie het tijd worden om het denken over een duurzame, veerkrachtige toekomst om te gaan zetten in concrete projecten. Thema’s zijn onder meer duurzame energie, voedselvoorziening, ont-spullen, delen, ruilen en consuminderen, en lokale economie. 

“Om daar samen met een breed publiek een aftrap voor te geven, zochten we contact met Freek de Jonge”, vertelt initiatiefgroep-lid Paul Hendriksen. “Hij is op zoek naar wat er lokaal, van onderop in de samenleving broeit en borrelt. Dus wat is er nou een betere combinatie dan met een activiteit van Olst in Transitie, dachten we. En ja, daar was Freek het roerend mee eens.”

 Gevarieerd en speels

Het evenement heeft een gevarieerd en speels karakter. “Freek zal zeker niet als enige aan het woord zijn; de avond verloopt in een mooie wisselwerking met de zaal”, voorspelt Hendriksen.

Centraal staat het creëren van een duurzame toekomst voor Olst. Hoe kan het socialer, schoner, slimmer, groener, meer van onderop, lokaler, goedkoper en relaxter, wil Olst in Transitie weten. De Jonge zal hierop reflecteren op zijn eigen onnavolgbare manier en iedereen in de zaal uitdagen van zijn hart geen moordkuil te maken. Hij zal daarvoor van alles uit de kast halen; er valt zelfs een leuke prijs te winnen.

Nieuw normaal

De setting waarin De Jonge samen met Olst in Transitie het Holstohus hoopt vol te krijgen, heeft een vernieuwend karakter. Het motto van de avond is dan ook ‘Lokaal, het nieuwe normaal’.

“We geven de 29ste ons streven naar een ander soort lokale economie alvast vorm door onder meer vers geoogst Olster peren- en appelsap te schenken, en door geen vaste toegangsprijs te vragen voor het evenement”, legt Hendriksen uit. “Natuurlijk kost het ons geld om dit te organiseren, maar we willen niet dat de entreeprijs een drempel vormt voor mensen om te komen en mee te doen. In plaats daarvan vragen we een vrije gift op basis van wat het de bezoekers waard is en wat ze kunnen missen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.