Home / archiefcentraal / een mooie bloemenzee rondom akkers ijssellandschap

een mooie bloemenzee rondom akkers ijssellandschap

De randen van (pacht)percelen landbouwgrond van het IJssellandschap hebben op een aantal plaatsen een lagere opbrengst omdat ze veel schaduw krijgen van naastliggend bos of landschapselementen, te nat zijn of anderszins niet optimaal renderen voor de landbouw.

Die randen bieden juist wél mogelijkheden voor versterking van natuur en landschap. IJssellandschap heeft besloten in te zetten op een specifiek beheer op haar pachtgronden op deze randen en hiervoor ook geld vrijgemaakt. Het voorstel voor beheer is tot stand gekomen in overleg met de pachtervereniging waarbij gedurende twee jaar ervaring is opgedaan met een aantal randen op grasland en bouwland.

IJssellandschap wil een randenbeheer stimuleren dat een mooi ecologisch resultaat levert maar tevens eenvoudig is te beheren als onderdeel van de bedrijfsvoering van de agrarische bedrijven. Door het inzaaien van onder andere bloemrijke mengsels in deze randen kunnen ze een goede biotoop vormen voor bijvoorbeeld patrijzen, bijen en vlinders. Het levert tevens een mooie toevoeging aan het landschap en een mooie overgang tussen landbouw en natuur. Een innovatief idee als voorbeeld voor andere terreinbeheerders.

Lees ook

Gratis cursus Kennismaken met Mindfulness

OLST/WIJHE – Impluz biedt vanaf maandag 31 januari de gratis cursus ‘kennismaken met Mindfulness’ aan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.