duurzame column duurzaamheid als marketingtool

Het wordt te pas en te onpas gebruikt waardoor de geloofwaardigheid ervan in het geding komt. Moet je het dan negeren, links laten liggen? Ja, eigenlijk wel, want anders ga je dingen kopen omdat ze duurzaam zijn, maar je hebt ze eigenlijk niet nodig. En dat is allerminst duurzaam.

Maar er kunnen ook wel goede dingen uit voortkomen.

Zo hebben wij op ons varkensbedrijf al een aantal malen meegedaan met verschillende projecten voor sanering van asbest-golfplaten en het terugplaatsen van zonnepanelen. Asbestsanering moet, in 2024 moet Nederland asbestvrij zijn (althans wat betreft de daken). Is het noodzakelijk om het nu te doen? Nee, maar door het plaatsen van zonnepanelen kun je de hoge kosten van saneren en vernieuwen van het dak aantrekkelijker maken. Dit maakt dat een onwenselijk asbesthoudend dak vervangen wordt door een nuttige toepassing in het opwekken van elektra

Op ons varkensbedrijf hebben we 1142 zonnepanelen geplaatst, goed voor een elektraproductie van twee derde van onze elektrabehoefte.

Nu dit klaar is, gaat de zoektocht verder. Het eerst volgende item wordt mestverwerking op boerderijniveau.

Uit oogpunt van milieu rijden we met vrachten mest naar de akkerbouw in bijvoorbeeld Groningen, negentig procent water in de tank om dit te lossen bij de Waddenzee.

De afhankelijkheid van derden, de enorm hoge kosten en het zinloos water rijden is ons een doorn in het oog. Maar de techniek om dit anders te doen was er tot voor kort niet of nauwelijks. Doordat alle neuzen nu dezelfde kan op komen te staan, richting duurzaamheid, worden er verbindingen gelegd, technieken gecombineerd en blijkt er meer mogelijk.

Subsidies stimuleren een dergelijke duurzame ontwikkeling ook. Nu nog de koudwatervrees wegnemen bij ambtenaren en bestuurders van gemeente, provincie en het rijk, dan kan ook dit project van grote invloed zijn op de landbouw.

Maar alles rondom duurzaamheid draait om de wil om het te doen, en het rendement en het effect,  zowel in het bedrijfsleven als in privé.

Ik wens u een duurzaam (ondernemende ) toekomst toe.

Edwin Tijs

(op de foto zie je Edwin Tijs toen hij Sallandse Boer van Stöppelhaene werd.)

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.