de raad op de schop bezint eer ge begint

Dat de gementeraad op schop moet, is niet iets wat wij van Vechtdal Centraal bedacht hebben, landelijk wordt daar onderzoek naar gedaan. Dat de burger meer zeggenschap moet krijgen, daar moet maar eens eecht werk van gemaakt worden, is de opvatting.

De mening van Johan Wiltkamp:

Goed dat er naar gekeken wordt hoe de democratische legitimiteit van een volksvertegenwoordigend orgaan op het lokale (gemeente) niveau kan worden versterkt. Mooi dat er ook concrete mogelijkheden worden aangedragen; dan blijft het niet bij luchtfietserij. Maar…

De voorstellen die er nu liggen, wordt het daarmee anders? We willen democratie behouden, dat staat volgens mij niet ter discussie. De alternatieven (een dictatuur, anarchie of junglerecht) zijn in alle opzichten verwerpelijk en wat mij betreft dus geen optie. Dat betekent dat we zoeken naar manieren om ‘het volk’ zich vertegenwoordigd te laten voelen. Dat doen we nu met verkiezingen zo eens per vier jaar.

Gaat een loterij (analoog aan de jury-plicht in de VS) zoals wordt voorgesteld helpen? Of is een veel grotere raad (150 leden) een oplossing? Geen idee. Ik word er nog niet direct warm van. Als je de maatschappelijke ontwikkeling ziet die in rap tempo digitaliseert en mogelijkheden biedt om op elk moment van de dag overal je mening over te geven, zie ik daar nog niet direct aansluiting. En of die directe democratie waarbij je via whatsapp/facebook/twitter je mening kan geven nou zo aantrekkelijk is…

Ik denk dat we toch ook wel op zoek zijn naar een manier die enige stabiliteit met zich meebrengt en ons beschermt tegen al te kortzichtige en opportunistische beleidsvorming. Die stabiliteit vergt dat er mensen zijn die zich verantwoordelijk voelen en bereid zijn zich te verantwoorden voor hun beslissingen; en daar bij tijd en wijle op afgerekend kunnen worden.

Want, word ik in de raad geloot, tegenover wie en waarom zou ik me verantwoorden? En met z’n 150’en tot een besluit komen? Nogmaals, ik weet het niet. Er is onvrede over de huidige gang van zaken; maar ik heb een beter alternatief nog niet gezien en weet er zo zelf ook geen.

Na deze raadsperiode stop ik met mijn raadslidmaatschap. Wat zou ik zelf willen voor die periode er na heb ik me dus ook afgevraagd? Ik wil dat er een groep mensen is die zich met aandacht buigt over de relevante onderwerpen in mijn gemeente en daar een afgewogen besluit over neemt. Daar zal ik het dan soms mee oneens zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat het besluit niet klopt of dat er niet geluisterd is; integendeel. En ik wil die personen daarop kunnen aanspreken en zo nodig op enig moment er voor kunnen kiezen dat er een ander gaat zitten! Goh, het lijkt wel alsof ik het huidige systeem zo gek nog niet vind 😉

Hier geldt meer dan waar dan ook: bezint eer ge begint!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.