de kort in volle verbazing over aanpak lelieteelt

Wat te denken van het feit dat verantwoordelijk wethouder Wagenmans wél gesprekken had gevoerd met de vertegenwoordiger (H. Huetink) der leliëntelers, maar niet met critici. De aanname dat hij de sector een zeer warm hart toedraagt, is dus niet vreemd. Sessievoorzitter Jasper Guldemond (Gemeentebelangen) bleek ook een fan van de telers, want hij gaf de heer Huetink de bijna dubbele spreektijd.

Diens betoog kwam erop neer dat leliëntelers niets verkeerd doen. Ongedierte wordt bestreden met extracten van afrikaantjes, c.q. knoflook, en kwalijk gif werd “nagenoeg” niet verwerkt. Ik benadruk het woord “nagenoeg”. Bovendien, aldus de telers, wordt het gebruik van bestrijdingsmiddelen streng gecontroleerd door allerlei instanties, zoals CTGB, NVWA en Waterschappen. 

Ik geloof daar niets van. Refererend aan de Zembla-uitzending “Lelies met een luchtje” (http://staging2.npo.nl/zembla/21-11-2013/VARA_101320584), raad ik de gemeenteraad aan die onderzoeksrapporten zo snel mogelijk op te vragen, dan wel het college daartoe opdracht te geven. De conclusies uit die rapporten zijn immers van groot belang voor de besluitvorming

Ik betwijfel echter of er überhaupt rapporten zijn. Het onderzoek naar gezondheidsrisico’s van kunstgrasvelden met rubberkorrels (http://zembla.vara.nl/dossier/uitzending/gevaarlijk-spel) spreekt daarvoor boekdelen. Inspectie? Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), en oud-voorzitter Pieter van Vollenhoven, merkten hierover vorige maand terecht op – http://nos.nl/artikel/2133043-inspectiediensten-in-nederland-niet-onafhankelijk.html  – stelt niet veel voor in Nederland.

Mijn argwaan steeg nog eens extra toen de telers geen enkele behoefte toonden een convenant af te sluiten – zoals in Hardenberg –  inzake giftoepassing.

PvdA en SP gingen stevig in op de gevaren van gifgebruik, in tegenstelling tot de rest van de gemeenteraad, die Wagenmans steunde in het zo lang mogelijk opschorten – ik noem het traineren – van beschermende maatregelen voor omwonenden.

Blijkbaar is voor Wagenmans, alsook voor de hem steunende partijen – in het bijzonder CDA, Gemeentebelangen, VVD en Burgerbelangen – het inkomen van de telers inderdaad belangrijker dan de gezondheid van omwonenden, zoals Gerda Bovenmars uit Lemelerveld (de Stentor van 13 oktober), heel begrijpelijk, schreef over deze gang van zaken.

Wordt zeker vervolgd.

Hans de Kort
Raalte

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.