boerderij strunk houdt traditionele slachtdag in leven

In de herfst werd vroeger op de boerderij het varken geslacht. Dat was een belangrijke dag in het jaar, want het varken dat geslacht werd voorzag het gezin de hele winter van vlees en vleesproducten. Het hele gezin was erbij tijdens de slacht en er werd ook een goed borreltje gedronken. 

Bij Cultuurboerderij Strunk probeert men de traditie van de thuisslacht al sinds jaar en dag in stand te houden tijdens de jaarlijkse Slachtdag. Hier kan het publiek beleven hoe het er vroeger aan toe ging. Maar bij kijken hoeft het niet te blijven. Tijdens de Slachtdag zijn er ook tal van heerlijke traditionele producten van het varken te koop en te proeven, zoals kaantjes, voesworst, bloedworst, balkenbrij en andere.

Voor het eerst op zaterdag
Ook dit jaar vindt deze slachtdag weer plaats op het erf van boerderij Strunk. Voorheen op een woensdag in november, maar nu voor het eerst op een zaterdag. Met name de jongere werkende mensen en de schoolgaande jeugd konden in het verleden niet komen, omdat het een doordeweekse dag betrof. Door de slachtdag naar de zaterdag te verhuizen hoopt de organisatie meer bezoekers aan te trekken om zo meer mensen kennis te laten maken met deze oeroude traditie.

De dag wordt steevast geopend door de burgemeester die als eerste de hakbijl in het dode varken zet. Vervolgens gaan de vakkundige slagers van Slagerij Maurits uit Raalte aan de slag om het dier verder te verwerken tot bijvoorbeeld schouderlap, krabbetjes, hamlap en worst. Natuurlijk wordt er zoals vroeger ook een borreltje op gedronken.

Op zaterdag 19 november is iedereen vanaf 11.00 welkom om deze boerentraditie mee te beleven.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.