bewoners polhaar oost in dalfsen hebben volop interesse in duurzaamheid

Janneke Dijkhof van Groen Gebogen, een platform voor en door bewoners van Dalfsen, opende de avond met een korte introductie van het buurtteam en de plannen, zo valt te lezen op de site van Buurkracht. “We hebben Buurkracht eerder opgezet in Pleijendal, een buurt naast Polhaar-Oost. Ook daar hebben we nu een buurtteam samengesteld. Omdat er in Polhaar-Oost nog veel energie te besparen valt en we het gevoel hadden dat mensen er in deze buurt ook voor openstaan, verwachtten we zeker veel belangstelling. Maar de opkomst overtrof onze verwachtingen.”

Besparingskansen genoeg

Ook de presentatie over Buurkracht nam Janneke voor haar rekening. Ze vertelde hoe Buurkracht buurten ondersteunt, onder andere door het buurtteam te helpen om mensen bij elkaar te brengen en enthousiast te maken voor energie besparen. Aan de hand van een filmpje liet ze zien wat er allemaal op de website van Buurkracht te zien en te vinden is. Daarna kwam energieadviseur Arnoud Strijker aan het woord, die in de buurt de besparingsmogelijkheden onder de loep had genomen. Janneke: “De huizen in Polhaar-Oost zijn nog niet allemaal even goed geïsoleerd. Daar liggen dus nog kansen. Ook zonnepanelen zijn een optie, ondanks dat niet alle daken pal op het zuiden liggen.”

Grote interesse voor zonnepanelen

De leverancier die ook in Pleijendal voor zonnepanelen geselecteerd is, ging vervolgens dieper op deze maatregel in. “Hij maakte bijvoorbeeld inzichtelijk op wat voor kosten en opbrengsten je kunt rekenen. Je kon merken dat de mensen in de zaal erg geïnteresseerd waren. De leverancier kreeg meteen een aantal offerteaanvragen. Maar vooral de wat oudere bewoners twijfelen nog: die vragen zich soms af of ze de investering wel terugverdienen. Onder andere voor die mensen zijn we als Groen Gebogen ook bezig met een zonnedak op een fabriek in Dalfsen. Er kwamen ook vragen over subsidies en over de salderingsregeling. Of je na 2020 nog steeds dezelfde prijs voor energie die je teruglevert aan het net, krijgt vergoed, is nog onduidelijk. Maar zolang je niet meer opwekt dan voor eigen gebruik, maakt dat weinig uit.”

Doe ook mee!

Ter afsluiting bracht Janneke enkele verwante onderwerpen te sprake. “Veel huizen hebben een schuurtje in de tuin waar ook zonnepanelen op zouden kunnen. Maar er zit asbest in de daken verwerkt. Misschien kunnen bewoners het verwijderen daarvan ook samen oppakken. Jeroen Holterman van het buurtteam is al met bedrijven aan het uitzoeken wat er mogelijk is. Ook heb ik de vraag opgeworpen of we iets kunnen doen met de groenstroken in Polhaar-Oost, bijvoorbeeld in samenwerking met Landschap Overijssel. Een idee is om daar kasten op te hangen voor de vleermuizen. Dan blijven ze weg uit de tuin, maar vangen ze toch veel muggen in de buurt. Wie andere goede ideeën heeft, nodigen we uit die te posten via de buurtpagina of te mailen. Via dat mailadres kunnen bewoners ook meer informatie krijgen over het aanbod voor zonnepanelen, of een persoonlijke offerte aanvragen.”

 

Meer foto's