zestigste zonneschijntocht raalte met een bijzonder tintje

Zieken en bejaarden uit de gemeente Raalte mogen op die dag mee met zo’n 60 particuliere chauffeurs (en nee dit aantal komt niet zo uit vanwege het jubileumjaar) en elf bussen van mede-sponsor TCR uit Raalte.

Ooit werd de Zonneschijntocht opgezet door de Raalter Automobiel en motorclub de RAM. Later namen onder meer de nazaten van de oprichters de organisatie van hun ouders over. Waardoor deze tocht, waar veel zieken en bejaarden elk jaar naar uitkijken, zonder onderbreking kon worden voortgezet.

Behalve de organisatie overnemen gebeurde er meer. Beaphar zorgde er als sponsor voor dat de rit ook financieel mogelijk bleef. De nazaten van Bernard Aa, te weten Henk en Daan Aa, sponsoren nog steeds deze tocht.

Deelnemers worden opgehaald vanaf huis of vanaf de verzorgingshuizen. Afhankelijk van hun persoonlijke omstandigheden gaan ze dan mee met een particuliere auto of met een bus van TCR die is aangepast voor rolstoelvervoer.

Iedereen moet die dag redelijk vroeg uit de veren. Want voorafgaand aan de rit moeten alle deelnemers veelal nog extra verzorging ondergaan omdat ze een flink aantal uren weg zijn van de verzorgingshuizen. En zaken als medicatie moeten dan wel geregeld zijn. Ook het verzamelen van iedereen kost tijd en vraagt om aanpassingen op zo’n dag. Is de lange stoet eenmaal vertrokken, dan wacht een toch wel bijzondere rit door de omgeving van Raalte en aangrenzende gemeentes.

Die rit zetten de leden van de huidige RAM uit. De motorrijders gaan daarbij op zoek naar wegen en plekjes die je normaal niet snel gebruikt. De deelnemers zien daarom tijdens die ritten vaak stukken natuur waar ze wel van gehoord hebben, maar die ze nog nooit zelf gezien hebben. Hetzelfde geldt voor de vele mooie boerderijen en landhuizen die in zo’n route zijn opgenomen.

Om alle deelnemers tijd te geven alles goed te bekijken rijdt de stoet met aangepaste snelheid. Onderweg worden alle kruisingen afgezet door motorrijders van de RAM. Zodat er zonder veel oponthoud verder kan worden gereden. En de stoet auto’s blijft zo aaneengesloten.

Dit jaar keert de Zonneschijntocht voor de vaste pauze terug naar de basis Raalte. In de Leeren Lampe worden alle deelnemers onthaald op een gevarieerd programma voor de nodige ontspanning. De afgelopen jaren was die pauze bij zaal Reimink in Lemelerveld. Maar van de kant van de Leeren Lampe wilde men toch graag dit van oudsher Raalter gebeuren naar de basis terughalen. Vandaar dat de organisatie nu voor deze gelegenheid heeft gekozen.

Voor de muzikale omlijsting zorgen het Salon Orkest Hellendoorn / Nijverdal dat met vijftien personen in de Leeren Lampe is en solo-zanger Eric Milton. Terwijl zij optreden worden de deelnemers aan de zestigste Zonneschijntocht met de nodige hapjes en drankjes in de watten gelegd.

Wat de drankjes betreft valt het elk jaar weer op hoeveel mensen nog kiezen voor een glaasje advocaat met slagroom. Wat uiteraard met de leeftijd van de deelnemers te maken heeft. Naast advocaat is er ook een lekkernij die in Raalte bedacht en ook jaren gemaakt is. Deelnemers die er prijs op stellen krijgen op deze jubileumdag een Jacoba Kruidenbitter aangeboden. En ook dat heeft weer te maken met de historie van deze tocht. Harrie Woolderink die de bitter bedacht en vernoemde naar zijn moeder Jacoba reed vele jaren mee tijdens de Zonneschijntocht. En wel op zijn, bij velen bekende, Harley Davidson. Daarom boden zijn zonen Hans en Richard aan om de lekkernij van De Snorre zoals zijn bijnaam was voor dit jubileum aan te bieden.

Behalve de hoofdsponsoren Beaphar en TCR dragen ook Korbeld Bloemen en het Grafisch Centrum Salland hun steentje bij. Hoe de laatste twee dat doen blijft nog een verrassing tot op de dag zelf.

Voor deze jubileum-editie maakt burgemeester Martijn Dadema tijd vrij op zijn vrije zaterdag om in de Leeren Lampe de deelnemers toe te spreken.

Aangezien de voorzitter van de Stichting Zonneschijntocht, Rob Aa, ook initiatiefnemer is van de jaarlijkse foto-expositie tijdens Stöppelhane bij gebouw De Berk komen in de Leeren Lampe ook spandoeken te hangen met honderden oude foto’s. De deelnemers aan de Zonneschijntocht hebben dan alsnog de gelegenheid om die foto’s te bekijken.

Ter gelegenheid van de zestigste Zonneschijntocht zijn ook vertegenwoordigers van de hoofdsponsoren aanwezig in de Leeren Lampe. De organisatie heeft hen speciaal uitgenodigd om in hun richting de dank duidelijk te maken voor hun aandeel in deze tocht. Die zonder hun bijdrage nimmer deze mijlpaal had kunnen bereiken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.