waarom je snel internet moet willen tien voorbeelden

Op het platteland is het internet zo erbarmelijk – we noemen maar even drie recente voorbeelden van een plattelander – dat de verbinding eruit gegooid wordt bij Bol.com bij het ophalen van een retourformulier, de Digid verbroken wordt tijdens communicatie met de overheid, de overschrijving niet lukt omdat de site van de Rabobank vindt dat het allemaal te lang duurt.

Ligt niet aan die bedrijven of hun sites, ligt aan de enorme traagheid van het internet  op het platteland. En die traagheid neemt al maar toe. Was er vijf jaar geleden nog wel mee te leven, internetgebruik neemt zo snel toe, dat de aanvoerkabel op het platteland dat niet meer kan verwerken. Want dat is het probleem: op het platteland ligt geen coaxkabel (tv) én geen glasvezel. Alle data moet daarom door de telefoonlijn. Dat is één lijntje voor iedereen. Vergelijk het met een weg: als er te veel auto’s op komen, krijg je files.

Providercheck.nl doet landelijk onderzoek naar de snelheid van internet. Het is een vergelijkingswebsite met als doel consumenten beter te informeren over internet, tv en telefonie abonnementen. We hebben Dirk van der Kruk (zie foto) van Providercheck naar argumenten gevraagd waarom snel internet ook in buitengebieden belangrijk is. Hier zijn lijstje:

– Televisie kijken gaat tegenwoordig vaak via internet, en streamen wordt ook steeds belangrijker. Voor een standaard TV stream heb je 2mbit nodig maar voor HD is dit al minimaal 5mbit. Straks wanneer televisies nog beter worden en iedereen op 4K gaat streamen zal dit dus oplopen tot 25Mbit. Voor programma gemist en Interactieve tv is al 8mbit nu al het minimum. Bovendien is Digitenne bijna antiek en wil KPN het niet meer ondersteunen als alternatief voor televisie signaal.

– Wanneer je een trage internetverbinding hebt, en je gaat met meerder internetten, tv kijken en bellen, dan kan dat voor problemen zorgen doordat de bandbreedte tekort schiet.

– Veel mensen hebben tegenwoordig een bedrijf aan huis, en die hebben snel internet nodig. Wanneer dat niet beschikbaar is, kunnen zij hun werkzaamheden niet goed uitvoeren.

– Steeds meer mensen in loondienst werken ook thuis, inloggen in het netwerk van de baas werkt dan niet of maar traag, waardoor de productiviteit achteruit gaat.

– Steeds meer mensen gebruiken applicaties voor dingen in en om het huis en deze kunnen problemen ondervinden wanneer de internet verbinding niet snel genoeg is. Bedenk je dat je aan het bieden bent op vakantieveilingen.nl en je wilt op het laatste moment bieden en je internetverbinding is te langzaam. Erg frustrerend.

– Kinderen gebruiken het internet tegenwoordig ook om te leren en voor hun schoolopdrachten, traag internet is dan niet erg bevorderlijk voor hun prestaties.

– Bellen gaat tegenwoordig via VOIP, dit gaat haperen en hakkelen als de verbinding te traag is. In het buitengebied is dit dus amper een optie.

– Steeds meer overheidsinstellingen maken gebruik van digitale formulieren om bijvoorbeeld belastingen te regelen. Met een trage verbinding levert dit soms problemen op.

– Alarminstallaties maken gebruik van internet – wel zo handig als dit op tijd reageert.

– Ook steeds meer huishoudelijke apparaten gebruiken internet, de thermostaat word zelfs al via internet geregeld. Ook hiervoor heb je een vlot werkende verbinding nodig.

Tot zover het overzicht van providercheck. We gaan de komende dagen/weken meer aandacht besteden aan het belang van snel internet in het buitengebied. Boeren, burgers, ondernemers, studerende kinderen, toeristische ondernemers, ziekenhuizen komen dan onder meer aan het woord.

Zelf ideeën voor de serie? Laat het ons weten.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.