voorbeschouwing de historische sallandse derby

Derbytime
Over de hele wereld zijn derby’s de meest beladen wedstrijden van het seizoen. Denk aan de Kohlenpott derby tussen FC Schalke 04 en Borussia Dortmund, de Derby Madrileño tussen Real Madrid en stadsgenoot Atletico of de Derby della Capitale, waar AS Roma en Lazio bepalen wie tot de volgende ontmoeting de heersers van de stad Rome zijn.

In Nederland zijn er ook tal van wedstrijden waar de voetballiefhebber reikhalzend naar uit kijkt. Zo hebben we bijvoorbeeld de lokale IJsselderby tussen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles. Zelfs in het amateurvoetbal worden wedstrijden tegen streek- en stadsgenoten met passie en strijd beleefd. Zo ook de wedstrijden tussen vv Heino en Rohda Raalte, die elkaar liever: ‘vijf kilometer verderop’ noemen.

Rivaliteit
Al sinds jaar en dag zijn de wedstrijden tussen vv Heino en Rohda Raalte erg speciaal. Niet alleen de duels tussen de eerste elftallen, maar zelfs de jeugdwedstrijden tussen beide teams zijn de ‘belangrijkste wedstrijden’ van het jaar.

Misschien ook niet zo gek, aangezien de twee hoofdmachten zelf maar sporadisch tegen elkaar spelen. Waar v.v. Heino zich terugworstelde van de Vijfde naar de Eerste Klasse, voetbalde Rohda Raalte steevast in de Eerste en Hoofdklasse.

Onder de Heinoërs leeft het idee van ‘arrogantie’ bij de Raaltenaren. Mede hierom was het gelach groot toen de ploeg van Frank Tempelman via de nacompetitie degradeerde. De Roodgelen betichten de Heinoërs weer van het zogenoemde Calimerocomplex; zij zijn groot en ik ben klein.

De laatste keer dat beide rivalen tegen elkaar speelden was drie jaar geleden. Onder leiding van Louis van Gaal en Patrick Kluivert werkten een training en een oefenwedstrijd af. Ook ex-bondscoach Louis van Gaal benoemde hier meerdere keren de rivaliteit tussen beide ploegen.

Michel Steggink
Michel Steggink, de trainer van vv Heino, spreekt relaxed in aanloop naar de Sallandse derby. “Ik benader dit net als ieder andere wedstrijd. Natuurlijk merk je dat er veel over gepraat wordt. In de kleedkamer wordt er natuurlijk wel over gesproken. Iedereen is benieuwd naar de opstelling, want elke speler wil zulke wedstrijden spelen.”

De trainer van de Groenwitten denkt dat de kracht van de Raaltenaren vooral in de voorhoede ligt. “Ze hebben goede aanvallers in het team met heel veel snelheid. Ze zijn doelgericht, daar moeten we voor oppassen.”

Over zijn eigen team wil Steggink niets kwijt. “Zaterdagavond zullen we aan iedereen laten zien waar onze kracht ligt.”

Frank Tempelman
Rohda Raalte-trainer Frank Tempelman kijkt ook met vertrouwen naar de derby van zaterdagavond. “We hebben een rare voorbereiding gehad door de nacompetitie. In de voorbereidingsweken zaten er enkele weken tussen waar niet werd getraind en dan weer wel. Daarnaast zit je met spelers die op vakantie gaan. Maar ondanks dat zag je dat tijdens de bekerwedstrijden alles op zijn plaats viel. Met drie goede overwinningen in de beker tank je veel vertrouwen.”

Tempelman ziet aan alles op zich heen dat de wedstrijd tegen vv Heino een bijzondere is. “Er wordt al heel lang over gesproken en het leeft echt heel erg. Onze taak is om het terug te brengen naar het voetbal en ons nog niet teveel bezig te houden met de randzaken. We moeten relativeren.”

De trainer van de Roodgelen weet waar de kracht ligt van de aanstaande tegenstander. “Ze hebben een aantal spelers die een goal kunnen maken. Ze hebben snelheid voorop en kunnen compact spelen. Vanuit daar proberen ze er snel uit te komen. Daar moeten we op blijven letten.”

In tegenstelling tot Heino-trainer Michel Steggink wil Frank Tempelman wel iets kwijt over zijn strijdplan. “We zullen het niet makkelijk krijgen, vooral niet in het begin. We moeten onze momenten zoeken om de spits aan te spelen en vanuit daar gevaar te stichten. Dan zijn we gevaarlijk, omdat we voorin spelers hebben die sterk zijn in de eindfase.”

Liveblog

VV Heino verwacht een grote toestroom naar Sportpark de Kampen. Iedereen wil deze Sallandse Derby het liefst live meemaken. Mocht dat nou niet lukken, dan kunt u op de hoogte blijven via ons liveblog. Hierin worden alle Twitterberichten over de historische derby getoond.

Morgen is het eindelijk zover. Wij kunnen niet wachten op de aftrap! 

 

 

 

 

 

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.