Home / archiefcentraal / rov verwacht geen nijverdals horrorscenario

rov verwacht geen nijverdals horrorscenario

Vorige week werd bekend dat het ROV en de gemeente Raalte een principeovereenkomst hadden bereikt over het afschaffen van betaald parkeren. Daarin was opgenomen dat de Raalter centrumondernemers zelf gezamenlijk een bedrag van 750.000 euro moeten ophoesten. De gemeente betaalt dan 1,35 miljoen.

Ondernemerfonds is referentie
Hoeveel ondernemers dit bedrag samen bijeen moeten krijgen, kan het ROV niet precies zeggen. “Om hoeveel ondernemers het gaat is niet geheel duidelijk. Er betalen ongeveer 185 ondernemers aan het Ondernemerfonds, dat is onze referentie”, aldus een woordvoerster.

Uitgaande van 185 ondernemers zou je denken dat iedereen zo’n 4.000 euro moet bijdragen. Dat is echter niet per definitie het geval. Het ROV gaf immers eerder al aan dat zij toezeggingen heeft van een paar ondernemers die bereid zijn een hoger bedrag te betalen om lasten van de kleinere ondernemers te verlagen. De exacte kosten per ondernemer zijn dus nog niet duidelijk en zullen ook onderling verschillen.

Horrorscenario
De constructie die de gemeente en het ROV hanteren is overigens niet nieuw. Sterker nog, deze is recent toegepast in Nijverdal. Dat liep echter uit op een horrorscenario; na een officiële telling werd niet voldoende draagvlak geconstateerd omdat er acht ‘voor’-stemmen te weinig werden uitgedeeld.

In Nijverdal werd een grens ingesteld: tweederde van de ondernemers moest voorstemmen. Of dat ook in Raalte gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Het ROV reageert op die vraag met: “We gaan voor instemming door iedereen”. Maar dat ging men in Nijverdal ongetwijfeld ook. Toch verwacht het ROV succes in Raalte: “Want eigenlijk zijn alle ondernemers gebaat bij afschaffing”.

Maar wat als zo’n horrorscenario als in Nijverdal ook in Raalte werkelijkheid wordt? “Het ROV denkt stap voor stap in dit proces, dit is een unieke kans. Indien betaald parkeren gehandhaafd blijft, zullen er door de gemeente opnieuw investeringen gedaan worden in het betaald parkeren, waardoor deze unieke mogelijkheid om het betaald af te schaffen voor minimaal 10 jaar in de kast gaat.”

Lees ook

Woningcorporaties regio Zwolle doen beroep op gemeenten: ‘Maak nieuwbouw mogelijk’

ZWOLLE – De negen woningcorporaties in de regio Zwolle doen een dringend beroep op gemeenten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.