opinie klimaatverandering

Een dag ervoor hadden ze een mooi plaatje geplaatst dat ze de eerste maïs van 2016 aan het hakselen waren. “Vandaag de eerste mais gehakseld met tropische temperaturen”, hadden ze erbij geschreven.

De reacties triggerden mij. ‘Eindelijk weer meer zicht voor het verkeer, succes’ en ‘Uitzonderlijk mais hakselen met volop zonneschijn’. Ook loonbedrijf Velthuis hier uit Hoonhorst was aan het hakselen. Zij posten hun foto’s en schreven er bij ‘De eerste maïs is gehakseld. En wel in de korte broek.’ Kort maar krachtig, meer woorden hadden ze niet nodig. Niet martelen, niet modderen, maar fluitend naar het werk.

Het filmpje van Postel, de reacties! Ik heb er hier onder een paar geciteerd.
‘Ik woon in t groene Hart en de tractors rijden hier als bezetenen. En dan door knulletjes van 16/17 jaar die nog geen rijbewijs hebben. Dus pas dat eerst maar eens aan’
‘Ik dacht het niet! Weet je hoe gevaarlijk het is om een kind telkens af te laten stappen!’
‘Nou er zijn ook werknemers van loonbedrijven die de regels aan hun laars lappen en denken dat de hele weg van hun is, op volle snelheid vol beladen maïs, gras of mest rijden. Want de baas wil het zo snel mogelijk binnen hebben en dan speelt veiligheid geen rol meer. Wegen die vies zijn, want de regen spoelt de weg wel weer schoon. Wel leuk bedacht dat filmpje, maar het begint toch bij jullie zelf, de veiligheid en voor de rest van de weggebruikers.’

Klopt, die werknemers zijn er! Ik was er zelf ooit ook zo een. Jagen, jagen, jagen om de maïs maar aan de bult te krijgen. Racen tegen de weergoden, tegen de klok. De oogst moest naar binnen, daar hangt immers een heel jaar inkomen van een boer vanaf? Racen, dat is dan wel een betrekkelijke term. Die tractoren wilden in die tijd niet harder dan 40 en ze mochten maar 25, maar dat werd gedoogd. Maar mensen vonden dat wij raceten.

In 1999 hebben we de maïs geoogst met stralend weer, meer stof dan modder. In drie weken was onze oogst klaar. Het jaar ervoor en er na liepen we in waadpakken, zo nat was het. Kerstavond 2000, terwijl iedereen naar de kerk was zat deze jongen nog op de trekker om maïs te hakselen, niet omdat het leuk was, maar omdat het eindelijk gevroren had en wij toen weer op het land konden zijn. We toch nog wat maïs konden redden voor de boer, eigenlijk voor u want zonder oogst bij de boer geen voedsel in uw voorraadkast.

Dat ging toen nog met maximaal 40 km/h per uur zonder dure papieren, maar met gevoel, tegenwoordig rijden ze 50. Nog weer andere koek. De jochies van 16 die daar nu mee rijden hebben een gedegen opleiding inclusief examen afgerond. Hebben hun rijbewijs op zak. Een opleiding zeker zo streng als dat van een vrachtwagenchauffeur. Die combinaties waar mee ze rijden zijn allemaal beter geremd dan menig kinderfietsje.

En het gevoel? Zonder gevoel kan je niet eens met zo’n ding rijden. Het is een machtig gevoel, al die pk’s die brullen. Die tonnen gewicht onder je kont. Maar, ik weet uit ervaring, het is een k*tgevoel als je met die grote imposante wielen en teringherrie een moeder met twee kindjes in moet halen op een smal landweggetje. Zeker als je ze voor je ziet slingeren en je er langzaam naast komt. De angst op het gezicht van moeder en kinderen kan zien.

Het is een k* tgevoel op het moment dat ze in je dode hoek van de spiegel zijn verdwenen, je moet afwachten of alles goed, gaat want mocht dat fietsje al onder zo’n wiel door gaan? Als chauffeur zou je er niks van merken. Het is een opluchting als je ze dan uiteindelijk weer in je spiegel op ziet duiken. Yes, het is weer goed gegaan!

Loonbedrijf Postel; ze vragen alleen maar om een beetje begrip, niet om de hele weg en hebben geen boodschap aan een burger die er over zeurt of met de vinger naar een ander wijst alsof het over het weer gaat. U weet wel die zogenaamde klimaatverandering of het moet zijn dat het sociale klimaat verandert, dat kan zijn.

Hard of zacht, nat of droog. De oogst moet van het land af en dat doen we samen!

Gerlant Zielman

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.