opinie de scholen zijn weer begonnen het zwerfvuil neemt weer toe

Ze doen ook grote delen van het buitengebied, zeker waar er veel gefietst wordt. Ook ik doe dat werk met veel plezier. Heb wel een foutje gemaakt, want ik heb de route op me genomen van Heeten langs de provinciale weg ( het fietspad daarnaast dan) tot aan Derksbrug, en dan weer langs het kanaal terug.

Ik schreef er al eens eerder over, je snapt niet wat men allemaal zomaar weggooit. De discussie of het merendeels de schooljeugd is begin ik maar niet meer; daar ben ik van overtuigd, en wie eens met me meeloopt zal het beamen. En ja, tijdens de vakantieperiode ligt er veel minder rommel.

Alleen het simpele feit dat ik op m’n ronde langs de provinciale weg ( waar het gros van de schooljeugd langs fietst meer dan 4 x zoveel oppik dan op de terugweg langs het kanaal zegt genoeg.

De oogst van vandaag brengt me er toch toe maar weer eens iets te schrijven.
Daar gaat ie:
Veel lege drankblikjes, veelal energiedrankjes
Plastic flesjes sportdrank, meestal zonder dop, die vind je bijna niet weer.
Wikkels van chipszakken, maar ook van broodjes van de supermarkt.
Lege sigaretten- en shagpakken
Een paar peuken die verdacht veel lijken op joints (en er ook naar ruiken)
Kapotte bierflesjes, inclusief enkele Radlers
Veel snoepwikkels, vooral van die methol-achtige dingen
Blikjes/dozen met soms nog de helft aan inhoud, zoals Pringles
Een nog volledig in de verpakking zittende hele gevulde koek
Gelukkig zijn er ook nog jongeren die gezond doen; ook een paar lege plastic flessen van mineraalwater
Lollies
Je gelooft het niet: een duidelijk zijn nut gehad hebbend inlegkruisje

En als klap op de vuurpijl: 5 plastic zakken met gesmeerde en belegde boterhammen. Waarvan 2 zakken gekocht bij de Plus in Heeten op 15 en 16 september 2016. Beleg was onveranderd: snijworst. Beste ouder, wat doe je je kind aan: alleen maar vers brood met snijworst; je kunt wel nagaan dat je kind dat verpakt en wel weggooit, toch?

Natuurlijk, er liggen ook wel een paar verdwaalde koffiebekers, o.a. van de Starbucks, en bij de parkeerplaats nabij Derksbrug heeft een automobilist zo’n beetje naast de prullenbak z’n auto geleegd (getuige de 5 naast elkaar liggende lege sigarettenpakjes van hetzelfde merk).

Beste mensen; is het zou echt zoveel moeite om jullie rommel even in de jaszak te stoppen totdat je thuis bent? En wanneer het zo is dat je ouders het niet mogen zien dat je bij de Action snoep gehaald hebt, dan gooi je toch eerst de bon weg, en daarna de lege verpakkingen? Of zou je de moeite kunnen nemen even een openbare prullenbak op te zoeken!

Natuurlijk; over één kam scheren kun je ‘de schooljeugd’ niet, en natuurlijk is het een kwestie van mentaliteit, en natuurlijk heb ik vroeger ook wel eens iets weggegooid (maar dat was in een tijd dat plastic verpakkingen niet bestonden, en je nauwelijks mogelijkheid had om snoep te kopen).

Hoe lossen we dat nu op? Ik ben nog steeds van mening dat buiten de school er ook een behoorlijke taak ligt bij de ouders en bij het elkaar aanspreken, sociale controle dus. Maar welk kind durft dat aan? Of zou het een idee zijn om alle leerlingen van Carmel en Landstede bij voorbaat twee punten voor Nederlands of een ander vak in mindering te doen op elk rapport, en ze die punten terug te geven wanneer ze met de docent of met iemand van de Rova een middag gaan schoonmaken? Of noem dat maar studiepunten voor een maatschappelijke stage.

Dick Mars

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.