natuurbericht het gemankeerde eendje

Sjaak Bruggeman: “Het is kurkdroog en het grondwater staat laag. Aan de stroming van het water in de wetering is te zien dat het vijzelgemaal in werking is. Deze gemalen van het waterschap houden bovenliggende stuwpanden in watergangen op het gewenste peil om verdroging van natuur en landbouw in hoger gelegen gebieden tegen te gaan.

In een stille hoek bij de stuw zit een tam mandarijneendje. Het lopen gaat moeilijk. Op de ring aan zijn zere pootje is …0685… af te lezen. Het opgezwollen pootje is waarschijnlijk ontstaan in een verblijf met een harde of scherpe ondergrond. Aan het wondje ontstond vervolgens een bacteriële infectie.

Door de heftige infectie (bumblefoot) zal dit mooie eendje zonder verzorging de winter niet overleven. Het ontsnapte of gedropte eendje is sowieso al kwetsbaar omdat het geen schutkleur heeft en predatoren haar snel in het vizier hebben. Het proces is begonnen, het beestje word elke dag zwakker en de kansen worden steeds kleiner…”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.