melkveehouder rudie haarman roept plattelanders op mee te doen aan glasvezel

samen met Karin van der Toorn geschreven

De ontwikkeling op het platteland gaat razendsnel. De agrarische sector is altijd al innovatief geweest, maar de laatste decennia hebben de technologische ontwikkelingen een vogelvlucht genomen. En er komen nog veel meer innovaties aan. De snelheid van het internet blijft daarbij achter.

“Iedere euro die je in plattelandsontwikkeling stopt, is een weggegooide euro als er geen snel internet is.” Die stevige woorden spreekt professor doctor Dirk Strijker uit en hij kan het weten want hij is bijzonder hoogleraar Plattelandsontwikkeling bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Universiteit van Groningen.

Steeds meer controle
En niet alleen in het voorhuis, maar vooral ook op het bedrijf is snel internet tegenwoordig een must. Rudie Haarman, naast melkveehouder ook bestuurslid bij LTO Salland, melkt met melkrobots. Die melkt de koeien automatisch, maar verzamelt daarnaast ook enorm veel data. Van elke koe wordt bijvoorbeeld de temperatuur van de melk bijgehouden. Een verhoogde temperatuur kan erop wijzen dat de koe ziek is. Via een app op de telefoon kan de veehouder heel snel geïnformeerd worden over afwijkende data van een koe. En zo kan een koe die dreigt ziek te worden, misschien al wel geholpen worden, voor ze echt ziek wordt. Maar daarvoor is wel snel internet nodig.

LTO-man Gino Schrijver is het daar helemaal mee eens. Het is voor boerenbedrijven op het platteland eigenlijk onmogelijk te werken met het huidige internet. “En dat wordt alleen maar erger, want er zitten heel veel nieuwe digitale werkmethoden in de pijplijn. Op de boerderij kan een melkrobot registreren of een koe ziek is. Hoestmicrofoons voorspellen een ziekte onder varkens. En met een drone kun je kunstmest tot op de vierkante meter precies afleveren.”

Veiligheid
Een ander voorbeeld is de veiligheid op het platteland. Haarman heeft onlangs een risicoscan inbraakpreventie gedaan. Hieruit bleek dat het ophangen van beveiligingscamera’s een verbetering zou zijn voor de veiligheid. In combinatie et bewegingsmelders zouden deze camera’s live beelden naar je telefoon kunnen sturen. Ook daar is sneller internet voor nodig.

Het valt Haarman op hoe snel de groei van het dataverkeer gaat. Bijvoorbeeld het downloaden van iets simpels als facebook op je mobiel is nu al 42 MB. De favoriete game van zoonlief Clash of Clans is 60 MB. Dit tikt snel aan; elk jaar een verdubbeling van datahoeveelheid. Dat kan straks allemaal niet meer door dat koperdraadje.

In huis, op het boerenbedrijf, rondom woningen, overal heb je internet nodig en sinds een aantal jaren snel internet. Maar ook de digitale communicatie met bijvoorbeeld de melkfabriek, de slachterij, de voerleverancier, fokkerijorganisaties, de bank en de boekhouder. 

Je kunt niet meer zonder
Deze grote hoeveelheden data gaan allemaal via het internet. Zonder glasvezel – nu dus – hebben we te maken met veel storingen en vertragingen. Om het geheel in de moderne landbouw werkbaar te houden is met spoed glasvezel nodig. De ontwikkelingen gaan namelijk supersnel.”

Momenteel worden de eerste proeven al gedaan om akkers en weilanden met een drone in kaart te brengen. Haarman: “Bodem- en bemestingsanalyses komen via internet binnen en worden met GPS op de vierkante meter nauwkeurig toegepast, geheel naar behoefte van bodem en gewas. En dat is nog maar één voorbeeld en één ontwikkeling. Er volgen nog veel meer efficiënte- en ook duurzame ontwikkelingen met veel data die zonder glasvezel niet toegepast kunnen worden.”

“In Salland Noord gaat glasvezel er gelukkig komen, daarbij kan Salland Zuid niet achterblijven!” LTO Salland staat daarom volledig achter het initiatief om ook dit deel van het buitengebied zo snel mogelijk van glasvezel te voorzien zegt Rudie Haarman, “en wat ons betreft nog dit jaar! Het belang is groot, dus boeren en burgers, bewoners van het platteland, meld u aan!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.