marienheem geniet van open monumentendagen

Daar waar nu een monumentaal kerkgebouw staat, liepen 80 jaar geleden nog de koeien te grazen in de wei. In 1933 werd door het Kerkbestuur van de parochie van H. Kruisverheffing te Raalte een stuk grond aangekocht van de heer. Olthof . Voor een “vriendenprijsje” zoals Olthof later beweerde.

In 1936 werd door de Aartsbisschop (Kardinaal de Jong) tot bouwpastoor voor deze kerk benoemd de Z.E. Heer W. De Jong, (broer van de kardinaal) kapelaan te Amersfoort. In 1937 werd onder architectuur van Ir. G. M. Leeuwenberg te Utrecht met de bouw van de kerk begonnen en in “Delftse stijl” afgebouwd.

De dag van de eerste steenlegging, 30 mei 1937, was tevens de dag, waarop de parochie te Mariënheem door de Aartsbisschop officieel werd opgericht. De nieuwe naam Mariënheem voor het dorp werd eerder rond 1933 bij het ontwikkelen van de dorpsschool al genoemd. Op 27 september 1938 werd de kerk door de Aartsbisschop geconsacreerd.

Foto’s: Harrie Huisman

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.