lemen muren waarom doet niet iedereen dat

Het hoort bij onze cultuur dat we binnenmuren afwerken met behang. Laag na laag na laag. Die keus wordt gemaakt van efficiency, gekoppeld aan wat er op dat moment modieus is.

Bij ’t Natuurlijk Huus redeneren we anders. Damp-open muren zijn een stuk beter voor het binnenklimaat, dus hebben we voor op de binnenmuren gezocht naar producten die de muur damp-open houden.

(Damp-open houdt in dat de muren damp – lees vocht – kunnen absorberen als het nogal vochtig is binnen. Ze geven dat weer af als het te droog is. Gaat vanzelf! Bij een juiste vochtgraad in je huis is verwarmen een stuk goedkoper. En je hebt veel minder last van je luchtwegen!)

Muren damp-open houden begint bij damp-open bouwmateriaal. Dus geen beton, waar al die kantoorgebouwen van opgetrokken zijn, maar bijvoorbeeld kalk of poriso. Wij hebben daar leem op gesmeerd. Bedekken met kurk zou ook kunnen. Het zijn beide natuurproducten.

Leem absorbeert vocht, maar ook warmte. Als het wat warm is, trekt leem een graadje of twee uit de kamer. Maar is het wat koud, dan geeft het ook zo maar weer twee graadjes terug. En leem absorbeert straling. Onze smartphones werken daarom niet al te goed als we binnen zitten. Maak zelf maar uit of dat een voor- of een nadeel is.

In ’t Natuurlijk heeft Ecobouwen de leem aangebracht.
In ’t Leemhuus heeft Houtleem dat gedaan.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.