karin van der toorn unaniem gekozen als voorzitter lto salland

Van der Toorn, geboren en getogen in Deventer, studeerde aan de hogere agrarische school (HAS) veehouderij en levensmiddelentechnologie en runt nu samen met Mark Jansen van der Sligte het melkveebedrijf ‘Hof den Hengforden’ in Olst. Dit voorjaar leidde zij onder meer de succesvolle actie ‘Kalverliefde’ waarbij 250 boerinnen uit het hele land naar het Binnenhof in Den Haag togen.

Trots
“Ik ben trots op de agrarische sector. Daarom heb ik ook ‘ja’ gezegd toen ik gevraagd werd, zij het na een paar nachtjes nadenken en wakker liggen en veel praten met Mark”, zo liet de nieuwe voorzitter van de grote afdeling (voor de drie gemeenten Deventer, Olst-Wijhe, Raalte plus Haarle) weten. “Ik zal die passie uitdragen, ook al wordt dat niet door iedereen gedeeld en krijgen we van sommigen veel kritiek. Ik heb niet de jarenlange bestuurlijke ervaring van Ben, ook niet diens grijze haren trouwens, maar wel veel energie en inzet.”

Zowel de vertrekkende als de nieuwe voorzitter riepen de Sallandse boeren op om lid te worden en te blijven van LTO-Salland. “Het is jammer als LTO wordt afgerekend op de nieuwe wet fosfaatrechten in Den Haag. We doen zoveel meer, ook regionaal. Bij een nieuw structuurplan in Olst-Wijhe, bij de reconstructie van Kruispunt Bos bij Raalte, overal zit een vertegenwoordiger van ons bij”, zo liet Van der Toorn weten.

‘Collectief sterker’
Haarman begrijpt heel goed dat in een tijd met heel lage prijzen sommige melkvee- en varkenshouders (moeten) opzeggen als lid. “Maar als collectief ben je als landbouw gewoon sterker. Je kunt natuurlijk alleen op jouw bedrijf werken, maar dan mis je de kracht van het getal.”

Ook Haarman kent de kritiek op de landbouw. “Maar verreweg de meeste burgers hebben een goed gevoel over ons en hoe wij hier produceren. Als LTO Salland zijn we zelf heel actief. Denk aan de Salland Deal met onder meer natuurorganisaties, het project om lichtuitstraling uit stallen te verkleinen, een project tegen wateroverlast en erfafspoeling, aan een educatieproject voor schoolkinderen, een nieuw bodemproject en ook straks Salland boert Bewust.”

Door de benoeming van Karin van der Toorn, die tot nu toe het secretariaat deed, zijn er wat interne verschuivingen binnen het grote afdelingsbestuur. Zo neemt Annet Schrijver uit Welsum het werk op het LTO-secretariaat over en Gino Schrijver een deel van het grote takenpakket van Haarman.

Weigeren
Gastspreker tijdens de ledenvergadering in Wesepe was CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts. Hij kent Van der Toorn goed kent sinds de actie Kalverliefde dit voorjaar. “Dat was een van de meest geslaagde acties vanuit de landbouw. Na afloop kwamen collega-Kamerleden van andere partijen naar me toe die eerlijk zeiden dat ze verkeerd gestemd hadden bij de motie van de PvdD om het kalf langer bij de koe te houden. Door die actie van 250 boerinnen op het Binnenhof waren hun ogen geopend. Wel wens ik jullie hier in Salland veel succes toe als je Karin iets probeert te weigeren…”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.