hasan een smokkelaar is geen mens

Hasan: Ik stak de grens over naar Turkije, daarna gaf een vriend me het nummer van een smokkelaar om me per boot naar Griekenland te brengen. Ik wist dat ik het ene levensgevaar was ontlopen en zo gelijk een anders gevaar aan ging. Om jezelf over te geven aan een smokkelaar betekent dat je jezelf overgeeft aan de geeft van de Engel des Doods.

Een smokkelaar, daar moet nog meer over gezegd worden. Een smokkelaar is geen mens. Hij ziet eruit als een mens, maar hij mist een hart. Het enige wat een smokkelaar ziet is geld, het maakt hem niet uit of de mensen die hij smokkelt het overleven en of recht voor zijn neus sterven. Hij handelt slechts in mensen. Hij lijkt op de dictator die ik achter liet, die handelt en speelt met zielen.

De weg naar Turkije was zwaar. De grens zelf ben ik overgestoken met een lokale smokkelaar. Nadat ik in Turkije aankwam, belde ik de tweede smokkelaar, die me vertelde naar Marmaris te gaan, aan de Griekse kust. Daar zat ik tien dagen in een hotel.

Elke dag ging ik naar buiten om naar de zee te kijken. Ik was vol angst en dacht aan de bommen, granaten en scherpschutters. Ik ben zelf twee keer aan de dood ontsnapt door scherpschutters. De eerste keer maakte de scherpschutter een fout en de tweede keer werd mijn neef gedood in plaats van ik zelf. Als ik naar de zee keek dacht ik aan de oorlog. Ik dacht: de zee ligt voor me, de oorlog ligt achter me en niet meer voor me. Ik had geen andere keus dan door te gaan.

In het hotel waren acht Syriërs, onder ons een vrouw alleen met haar twee kleine dochters die haar familie achterna ging naar Nederland. Die vrouw en twee kleine kindjes zouden mee gaan op de gevaarlijke toch overzee. Dat wil je ze toch niet aan doen…

Ondertussen moesten we in het hotel wachten tot we konden vertrekken. Na tien dachten liet de smokkelaar me weten: ‘‘Vanavond is het zover, maak je klaar voor vertrek’’. Ik dacht: ‘‘O mijn God!’’ Ook al wachtte ik ongeduldig tot we konden vertrekken, werd ik ontzettend bang toen ik dit bericht kreeg. Ik pakte mijn kleine tas, zoals de smokkelaar had gezegd. We mochten niet veel meenemen in de boot.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.