glasvezel salland zuid nu of nooit

In Lettele werd de aftrap gegeven voor snel internet in Salland Zuid. Het was er bomvol. In Den Nul, Heeten en Wesepe was dat al niet anders. Dat geeft goede hoop voor het buitengebied van Heeten, Nieuw Heeten, Lettele, Bathmen, Wesepe, Eikelhof, Middel, Olst, Diepenveen, Schalkhaar, Oxe, Colmschate en Deventer. Vanaf vandaag kan men zich inschrijven via staging2.glasvezelbuitenaf.nl of via de lokale verkopers die ook op deze website staan vermeld.

Op 14 november zal de 50 procent moeten zijn behaald.

Je kon je al eerder aanmelden voor snel internet. Dat liep via SallandGlas. Deze partij, aangestuurd door Henny Lammers en Ben Nijboer (zie foto) vond in CIF Cogas een goede partij om het werk voort te zetten. Had je je al eerder ingeschreven,  heb je prijzen en tarieven genoteerd, staan gemeenten garant, moet 60% meedoen? Je moet het allemaal uit je hoofd zetten. Via CIF Cogas vervallen alle eerdere afspraken, maar de nieuwe voorwaarden zijn minstens zo gunstig als de condities die SallandGlas kon bereiken.

Kartrekkers
CIF Cogas gaat het glasvezelnetwerk in Salland Zuid aanleggen als vijftig procent van de percelen meedoet. Lokale kartrekkers – denk aan plaatselijk belangen, buurtcomités of gewoon individueel belanghebbenden  – gaan hun omgeving overhalen te kiezen voor glasvezel, maar uiteraard volgt er ook een uitgebreide campagne vanuit CIF Cogas. Want eerlijk is eerlijk, dat bedrijf maakt aan het eind van de rit ook gewoon winst.

De nieuwe afspraken zijn als volgt: als je meedoet betaal je 9,95 euro vastrecht per maand en je kiest voor een provider die je rond de 55 euro per maand gaat kosten. In ruil voor het vastrecht mag je gebruik maken van het glas dat door CIF onderhouden wordt. De provider stuurt tv, internet en telefonie door de kabel. Je kunt zelf kiezen wat je wil, maar je kunt niet onbeperkt kiezen uit providers. Tot nu toe doen er vijf mee, waarvan twee zakelijk.

Daarmee is glasvezel in verreweg de meeste gevallen niet duurder dan de manier waarop je op dit moment tv, internet en telefonie binnenhaalt op het platteland.

Als je niet meedoet krijg je trouwens ook glasvezel in huis, maar wordt er geen signaal doorgegeven. Wil je dat later alsnog, betaal je dezelfde kosten, plus een aansluitbedrag van 239 euro. Wachten is dus duurder en leidt ook tot de kans dat de vijftig procent niet gehaald wordt.

Onrendabel
Als je ongelukkig ver van de verharde weg woont (meer dan 135 meter) , dan kun je niet meedoen in het systeem, maar moet je in gesprek voor speciale – en uiteraard ook duurdere – oplossingen. Binnenkort komt er een postcodecheck waarop je kunt zien of jij zo’n pechvogel bent. CIF verzekert er alles aan te doen iedere keer de beste oplossing te zoeken.  In Salland Noor is dat ook waargemaakt. Via maatwerk op adresniveau zijn veel kosten bespaard.

Nut en noodzaak
Nut en noodzaak van glasvezel op het platteland worden steeds meer zichtbaar. Zo werd twee jaar geleden nog geroepen dat een boer ook belang heeft bij snel internet vanwege zijn bedrijfsvoering. Maar in de afgelopen twee jaar zijn daar belangrijke argumenten bijgekomen. Zo blijven ouderen langer buiten wonen en die hebben om allerlei reden internet nodig. Om te beeldbellen bijvoorbeeld. En kinderen gebruiken niet alleen internet om te gamen of film te kijken, al op de basisschool hebben ze internet nodig voor schoolopdrachten, wat op middelbare en hoger onderwijs alleen maar toeneemt.

Of, zoals hoogleraar plattelandsontwikkeling Dirk Strijker zegt: “iedere euro die je in plattelandsontwikkeling stopt, zonder dat op dat platteland glasvezel is, is een weggegooide euro.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.