gerlant hans

Op Stöppelhaene kwamen we elkaar tegen hebben we op een bankje even bijgepraat. Hij vroeg mij hoe het ging met de schrijverij en vroeg hoe ik omging met hoe sommigen van jullie daar op kunnen reageren. Ik vertelde hem dat ik mijn stukkie schrijf en verder ga, maar dat mijn vrouw er wel eens moeite mee heeft. Zij wordt aangesproken op wat ik schrijf. Zelf hoor ik eigenlijk nooit iets negatiefs onderweg. Het was goed om te horen dat in huize de Kort zich wel eens een zelfde soort situatie voordoet, dat verbroedert.

Hij vertelde mij over zijn werkzame leven als handhavende ambtenaar in Olst-Wijhe en ook hoe hij daar op een gemoedelijke manier mee omging. Niet direct ‘grote dure brieven schrijven’ maar in het gemoedelijke de mensen er op aanspreken, even een belletje en als dat niet hielp er langs gaan. Pas als dat niet hielp klom Hans in de (juridische) pen.

Ik heb Hans leren kennen op het gemeentehuis tijdens raadsvergaderingen. Daar zaten wij op de publieke tribune de raad te volgen. Als het Hans niet aanstaat dan maakt hij dat duidelijk met veel lawaai en misbaar. Voor de andere mensen op de publieke tribune is de vergadering dan soms niet meer te volgen. Ik heb toen met burgemeester Piet Zoon als voorzitter afgesproken dat als het echt te gek werd ik hem een seintje zou geven en hij Hans wel even op de plek zou zetten. Het is gelukkig maar een paar keer gebeurt. En dan was Hans kwaad op de burgemeester en had die het gedaan.

Laten we eerlijk zijn, Hans heeft heel vaak goede opmerkingen en vaak gelijk. Maar (in)spreken in de raad doe je als burger tijdens een raadspleinsessie en op raadsvergaderingen spreekt alleen de raad, zo is dat nu eenmaal geregeld in onze democratie. En gedraagt iemand zich niet? Dan moet daar op worden gehandhaafd.

Hij vertelde mij dat hij bezig was om een brief te maken over die Straathof die in Mariënheem dat grote varkensbedrijf wil beginnen. Vroeg mij wat ik er nu van vind, die man heeft in Duitsland een beroepsverbod en ‘hier’ is hij varkenskoning. Ik kan niet anders dan hem gelijk geven, het is op zijn minst gezegd opmerkelijk. Neemt niet weg dat de gemeenteraad daar helemaal niks over te zeggen heeft wat die man doet. Daar hebben we andere instanties voor.

Ik las in zijn brief aan de raad ook dat er wat moet gebeuren aan het ‘dumpen van landbouwgif bij woonhuizen’. Hans, daar heb je zitten slapen. Wethouder wagenmans heeft die vragen in de raad beantwoord en gesteld dat het juridisch haast niet mogelijk was om dat te realiseren. De voorbeelden die jij aanhaalt zijn inderdaad 3 jaar oud en door de rechter achterhaald. Dus Wagenmans heeft zijn huiswerk wel gedaan en voorgesteld om Europese regelgeving/ adviezen af te wachten.

Tja, en dan komt het sluitstuk. Je ingezonden brief afgelopen week over handhaven  “Dadema zegt onbeschaamd dat hij dat serieus neemt. Een gotspe, want niets lijkt minder waar.” En “Martijn, mij kun je veel verwijten, maar geen gebrek aan ruggengraat.”

Wat jij schrijft over de burgemeester, over Martijn? Die doet leven en laten leven en alleen handhaven als daar echt noodzaak voor is. En zelfs dan zijn er mensen die het niet met hem eens zijn. Vraag maar eens bij de Flierefluiter.

Martijn die moet wel ‘een vel voor de kop hebben als een bolle’ en een hele brede en sterke ruggengraat om al die sneren van jou langs hem heen te kunnen laten glijden ‘vriend’.

Blijft staan je opmerking over erfbeplanting bij de boeren. Daar kon je wel eens een punt hebben. Waarom overleg je dat niet met Martijn? Misschien mag jij in deze tijd van  participeren als burger met kennis van zaken wel bij die ondernemers langs om hen er op jouw gemoedelijke manier op te wijzen, misschien kan je ze helpen met subsidies uit potjes die komen uit Brussel? Jij een bezigheid en je bespaart de gemeente veel geld.

Gerlant Zielman

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.