geleidelijke metamorfose voor diekdaegen

De 23e editie van de Diekdaegen vindt dit jaar plaatsv van donderdag 1 tot en met zondag 4 september. “Een feest met voor elk wat wils, voor jong en oud, voor hoog opgeleid en laag opgeleid, voor nieuwe en getogen inwoners.”

Programmaonderdelen als het Keltisch Festival en Smaek in ’t Park ontwikkelen zich verder. Daarentegen zijn de traditionele Kreidler toertocht en de tentoonstelling van trekker oldtimers op zondag van het programma verdwenen. “Teveel herhaling en gericht op een specifieke doelgroep”, legt Norbert uit. “Zo nemen we het feest stapje voor stapje op de schop. Ondanks dat we het moeten doen met een beperkt budget, de subsidies zijn weggevallen, hebben we toch met alle vrijwilligers weer een breed programma neergezet. Feest in het centrum, van het begin van de Langstraat tot en met het park en iedereen draagt zijn steentje bij.”

Het programma van de Diekdaegen start donderdag 1 september om 20.00 uur met ‘Een goede start de Diekdaegen BBQ’ in Park Wijhezicht. Iedereen, jong en oud, is welkom om aan te schuiven bij deze sfeervolle dorpsbarbecue. Onbeperkt smikkelen voor een tientje (exclusief drankjes). “En met goed kwalitatief vlees”, benadrukt Norbert. “Geserveerd met funky, jazzy muziek van het duo 2wice.”

Slinger ‘m d’r in
Het programma gaat vrijdagmiddag 2 september verder met een seniorenmiddag voor bewoners van ’t Weijtendaal. Om 16.00 uur begint het kinderprogramma in de feesttent (op het plein). Ook dat heeft een ietwat andere insteek gekregen. Geen spelletjestraject, maar een geheel verzorgd programma met de Animal Trickshow van Circus Etoile, een soort minicircus. Om 15.30 uur begint Slinger ‘m d’r in Junior, een ‘Te Land ter Zee en in de Lucht’-activiteit voor de jeugd van groep 8 tot 15 jaar. Om 18.00 uur start Singer ‘m d’r in Senior. Over de aard van de beide activiteiten wil de organisatie niks zeggen. Die blijft een verrassing.

Vanaf 21.00 uur is er muziek in de tent, inmiddels traditiegetrouw ouderwets ‘hakkuh’. Ditmaal staat DJ Korsakoff achter de draaitafels. Zij krijgt hulp van MC Tha Watcher en DJ Al Tha Fokk. De entree bedraagt 5 euro. Er zijn à 10 euro ook passe partouts voor de vrijdag en zaterdag beschikbaar.

Meer muziek
Zaterdag om 8.00 uur begint de Diekdaegen Rommelmarkt XXL in het centrum. Die wordt opgeluisterd met muziek van een geheel vernieuwde American Style Marching Band Beatrix. In Park Wijhezicht begint om 10.00 uur het jaarlijkse Keltisch Festival. “Ook daarbij is de insteek enigszins verbreed”, vertelt Norbert. “Het werd steeds meer een evenement voor de echte liefhebbers. Daarom is er dit jaar gekozen voor nog meer muziek: van Iers tot Amerikaans, van folk tot bluegrass. Voorts zijn er zwaardvecht demonstraties en een hondentrainingsshow; niet alleen voor hondenclubmensen, maar voor alle bezoekers: iedereen mag zijn eigen hond meenemen en meedoen.”

Terug op het programma van het festival: de krachtmeting Celtic Strongest Men. Vorig jaar nog op het plein, toen als toernooi voor het NK Sterkste man, nu weer terug op het gras. Vanaf 21.00 uur is er muziek in de tent met optredens van de coverband Lead en de Lawineboys. De entree bedraagt 8 euro.

Foodtrucks
Zondag om 10.00 uur gaat het programma verder met de Oecumenische kerkdienst in de tent. Om 11.00 uur starten de toertochten voor solexen en mini’s. Na afloop worden de voertuigen ter bezichtiging opgesteld in het centrum. Om 12.00 uur begint de Diekdaegenbrunch in de tent. Aanschuiven kost 4 euro.

Om 13.00 uur start Smaek in ’t Park. Dit foodtruckfestival in Park Wijhezicht werd vorig jaar geïntroduceerd, en krijgt dit jaar de vorm die de organisatie voor ogen had. “Vorig jaar boden we ook nog de grotere vette hap”, vertelt Norbert. “Dit jaar zijn er meer foodtrucks uitgenodigd, zodat het nog meer het karakter van een festival krijgt. Met kleine hapjes, van hors-d’oeuvres tot ‘churros’, cocktails en muziek; een plek waar je heerlijk kunt loungen. Nieuw is ook dat streekbier nu grootschalig op de tap voorhanden is. En tenslotte bieden we voor de kinderen de Knutselbus en de Gele Verhalenbus.”

Fifties
Om 13.30 uur start het jaarlijkse Straatfestival. Nieuw is het thema: ‘Back to the 50’s. Geen verzamelaarsbeurs meer, maar mooie oldtimers, jukeboxen en apparatuur uit die tijd. Daarnaast is er ouderwetse rock’n roll van The Two Wieners. Zelfs Popkoor Interval richt zich op muziek uit de vijftiger jaren. “Maar het is meer dan vetkuiven en auto’s alleen”, benadrukt Norbert. “Je vindt er ook twaalf meter aan Meccano (speelgoed uit die jaren, redactie) en oude reclame-uitingen. Alles wat met de fifties heeft te maken.”

Wat die middag wel gebleven is, is het straattheaterprogramma. Nu met acts van van Eddy Only, René de Brouwer, Martin Forget, Jottnjol en het Shalton Theatre. Ook de winkels zijn weer geopend; op en om de terrassen in de Langstraat is er live-muziek en om 13.30, 14.30 en 15.30 uur kan men in het Langhuus kijken naar diverse modeshows. Vanaf 14.30 uur treedt de rockcoverband T-Load op in de tent. De Diekdaegen worden daar vanaf 19.00 uur afgesloten met een groot feest met medewerking Ronnie Ruysdael (als solozanger tegenwoordig al net zo populair als toen hij nog deel uitmaakte van de Sjonnies), zanger Patrick van Eijk en DJ Sander.

Kader met raster: Zwart randje
Natuurlijk staat de kermis op het Marktplein. Wel eentje met een klein zwart randje, benadrukt Norbert. “Dit vanwege het recente overlijden van de heer Gigengack. Jarenlang van de partij met zijn draaimolen. Sterker nog, de kermis is ooit begonnen met de draaimolen van de familie Gigengack en daaruit zijn de Diekdaegen weer voortgekomen. Het geeft wel aan hoe verbonden de kermis is met het dorp.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.