dolf het is met opstelten teeven en van der steur nog gekker

Nu is het niet gebruikelijk om over een try out te schrijven. Dolf Jansen was naar Raalte gekomen met een basis van wat straks zijn oudejaarsvoorstelling wordt. Geen aangekleed podium (wat feitelijk ook een soort van aankleding is!), geen verhaal met kop en staart, maar wel een heleboel losstaande onderwerpen (“negen kantjes met steekwoorden, terwijl Wilders maar één kantje A4 nodig heeft voor vier jaar regeren”) waarmee Jansen de komende maanden op zoek is naar wat werkt.

Toch schrijven we over de try out. Dolf Jansen vertelt het verhaal van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven, die af moeten treden wegens een zoekgeraakt bonnetje waarmee bewijs geleverd moest worden hoeveel het Openbaar Ministerie een drugscrimineel gegeven had om info los te kopen van andere criminelen.

Jansen stelt zich voor dat hij dat verhaal vertelt aan een vluchteling die net een bananenrepubliek ontvlucht is op zoek naar veiliger oorden (‘Veilig’, zo heet de show.) Door dat beeld op te roepen ga je voelen hoe absurd het verhaal is. Opstelten verdedigt de staatssecretaris, die dezelfde persoon is die in een vorig leven namens het OM de deal met die crimineel sloot.

Als Opstelten en Teeven aftreden wordt Van de Steur de nieuwe minister die ook weer van niks weet, maar hij bleek in zijn vorige leven als Tweede Kamer-lid helemaal op de hoogte gebracht te zijn door Opstelten. Hij gaf zelfs advies.

Drie liegbeesten, met allemaal sleutelfuncties op het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Ontgroening
Dat verhaal hadden we laten schieten, ware het niet dat ontgroeningen deze dagen onder de loep genomen worden. Bij ontgroeningsrituelen worden eerste jaars studenten – ieder jaar weer op grote schaal in alle studentensteden van ons land – vernederd, vrouwelijke studenten voorop, die worden zelfs tot seks gedwongen. Soms gaat dat vernederen te ver en dan haalt het het nieuws. Maar meestal blijft het binnenskamers, ook vanwege ondertekende spreekverboden.

Hoe is de relatie met studeren van deze drie bestuurders?
Van der Steur werkt volop mee aan ontgroenen, blijkt uit dit artikel uit het NRC.
De cv van Teeven lijkt een grote leugen.
En Ivo Opstelten had een hoge functie bij een van die gevaarlijke studentenverenigingen.

Benieuwd hoe het verhaal van Dolf Jansen aan die vluchteling er uit ziet tegen het eind van het jaar.

De foto bij dit verhaal, genomen van achteruit de zaal, is niet de beste ooit, maar het geeft de soberheid van podium en artiest mooi aan. Door die sobere omgeving was er optimaal ruimte voor de inhoud.

Verhaal van vluchteling
Lees hier trouwens het verhaal van een vluchteling. Van Hasan, van zijn vlucht uit Syrië naar uiteindelijk Olst.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.