de kort zelfcensuur

Klik hier om het artikel van vorige week te lezen. Onderstaande het verhaal van Hans de Kort:

De Stentor weigerde om mijn brief te publiceren met de volgende argumentatie: “Dank voor uw ingezonden brief. In de huidige vorm zullen wij de brief niet plaatsen. Er wordt in de brief erg veel voorkennis van de lezers verwacht en er worden veel zaken bij elkaar opgeteld, die niet worden uitgelegd. Daarnaast komt de brief op mij over als een persoonlijke aanval op burgemeester Dadema, getuige de slotzin.”

Ik heb de Stentor geschreven dat ik hun weigering onbegrijpelijk vind en waarom. Het betreft hier immers een publiek figuur die, als het gaat om een van zijn belangrijkste taken niet, dan wel slecht, functioneert. Het was zeker geen persoonlijke aanval op de heer Dadema. Het gaat om diens functioneren als burgemeester en wat ik daarvan vind. En ik vind het inderdaad lafhartig als een burgemeester mensen in de steek laat die op hem zouden moeten kunnen rekenen als het gaat om flagrante wetsovertredingen die een aanslag plegen op hun levenskwaliteit. Verder heb ik niets tegen hem.

Ik beperk me in de brief tot slechts twee kenmerkende voorbeelden. Voor een optelsom lijkt me dat een beetje weinig, maar voor een volledige weergave van de onwil tot handhaving of beter gezegd: niet-handhaving door deze burgemeester, is een ingezonden brief niet het geschikte middel, want te beperkt in ruimte.

Ook vind ik dat de Stentorredactie haar lezers buitengewoon tekort doet. Van de voorbeelden die ik noemde hebben zij immers uitgebreid verslag gedaan en dus zal er bij die lezers zeker sprake zijn van voorkennis.

Ik hoor van Stentorabonnees dat zij zich menigmaal storen aan de welwillende en kritiekloze berichtgeving van hun krant, wanneer het de Raalter politiek betreft en dat zij om die reden het abonnement op de Stentor opgezegd hebben, of voornemens zijn dit te doen. Ik vind dit, en dat zeg ik dan ook, jammer. Maar ik begrijp hen goed. Het lijkt veel op zelfcensuur.

Ik zou het betreuren wanneer er in Raalte geen regionale krant meer zou zijn. Kritische regionale media zijn essentieel voor de plaatselijke democratie.

Nu voel ik me genoodzaakt dit opiniestuk via andere media onder de aandacht van Raaltenaren te brengen. En als die het niet met me eens zijn, dan zou ik het op prijs stellen als zij dit in een reactie zouden laten weten.

Als burgemeester Dadema vindt dat ik mij strafbaar heb gemaakt door zo over hem te schrijven, dan zie ik een desbetreffende aanklacht met vertrouwen tegemoet. Ik ga er echter vanuit dat hij zich wel twee keer zal bedenken.

Hans de Kort
Raalte

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.