coco matbedden natuurlijker krijg je het niet

Het maken van bedden is eigenlijk niet zo’n spannend proces. Waarvan het gemaakt wordt: dat is het bijzondere aan een Coco-mat-bed. De bedden zelf zijn van hout, van Grieks hout, dicht uit de buurt. De latten bodem steunt op rubber onderleggers: allemaal natuurlijk, maar meteen ook kraak-vrij.

Op de bedden liggen de matrassen die zo fijn slapen dat al heel wat hotels in de wereld hun bedden van Coco-mat-matrassen voorzien hebben. Die matrassen hebben rubber als basis. Verder wordt net als in de meubels, kokos- en cactusvezel, zeegras en paardenhaar gebruikt. Allemaal natuurlijk. Dat is voor het milieu aangenaam, je hebt ook geen last van de giftige dampen (formaldehyde) die je wel hebt van lijm waarmee spaanplaat bij elkaar gehouden wordt die gebruikt wordt in reguliere bedden.
 
De fabriek in Xhanti is nagenoeg niet geautomatiseerd. De mensen die er werken zijn echte handwerkers, die allemaal hun eigen stukje in het productieproces doen. In de fabriek zie je vrouwen achter naaimachines hoezen maken, mannen met schietpistolen doek op hout schieten. Dat zou regulier niet uitkunnen, maar in Xhanti heeft Coco-mat de functie van een sociale werkplaats. Een werkplek voor mensen die moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt. In het productieproces wordt daar weer dankbaar gebruik van gemaakt. Zo worden in plaats van plastic strips repen overgebleven stof – ook allemaal natuurlijk – gebruikt om grotere hoeveelheden bij elkaar te houden, worden van grotere stukken stof meeneem-tasjes gemaakt en zit er aan het eind van het productieproces zelfs iemand die knuffels maakt van restmateriaal! En ter bescherming voor transport gaat er geen plastic om de producten, maar stoffen hoezen.

Allemaal leuk en aardig, maar ook niet onbelangrijk: we hebben nog nooit op een matras geslapen dat lekkerder slaapt dan die van Coco-mat. Wat ook te maken heeft met de dikte van de matrassen en de manier waarom rubber zich aanpast aan je lichaam.

De dichtstbijzijnde Coco-mat-winkel vind je in Arnhem.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.