Home / archiefcentraal / belevenis expositie een stille revolutie in museum de laarman

belevenis expositie een stille revolutie in museum de laarman

Sinds de jaren ’50 is er enorm veel veranderd in het boerenleven in Overijssel. Alles moest sneller, groter en efficiënter. Dit zette ook grote veranderingen in gang voor het landschap en erf, de rol van het gezin, de verbanden binnen de nabuurschap en het gebruik van tradities en streektaal. Een ware revolutie in de boerenstand, die zwijgend werd ondergaan tussen alle andere veranderingen in de Nederlandse samenleving. Een stille revolutie.

Belevenis-expositie
Het Historisch Centrum Overijssel, Stichting IJsselacademie en museum Twentse Welle de afgelopen jaren gezamenlijk getuigenissen van deze stille revolutie op het platteland verzameld.

In de belevenis-expositie gaat men virtueel op bezoek bij de boer in de keuken en hoort daar de verhalen van een aantal boeren uit Overijssel. De wisselende beelden in de keuken laten de veranderingen door de jaren heen duidelijk zien. In de taalkamer komen de verschillende streektalen in Overijssel naar voren en via de informatiezuilen kunnen de verhalen van de boeren in zijn geheel beluisterd worden.

De tentoonstelling kwam tot stand met ondersteuning van de Provincie Overijssel, Het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en de Rabobank Noord-Oost Twente.

Museum De Laarman is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur. De entree bedraagt € 5.00. Kinderen tot 12 jaar betalen €2.50.

Lees ook

HVS: ‘De Tellegen voor huizen, niet voor winst’

RAALTE – De herontwikkeling van schoolterrein de Tellegen in Wijhe moet in het teken staan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.