andre kruiper 50 uit heeten zoekt hulp voor bijzondere ms behandeling

Het is 2004 als André Kruiper bij het hardlopen ten val komt. Daarna volgde de diagnose: Primair Progressieve Multiple Sclerose (MS). “Ondanks mijn positieve instelling is deze achteruitgang al 12 jaar bezig en is de conclusie dat ik veel heb moeten inleveren.” 

Aangepast leven
Het leven van de Heetenaar is aangepast. “Ik kan helaas niet meer de dingen doen met mijn vrouw en twee dochters die ik in het verleden deed. Lopen, fietsen, sporten kan ik niet meer. Mijn motorfiets heb ik moeten verkopen en ook mijn werk is aangepast. Van fulltime vertegenwoordiger bij Coffee Fresh naar een functie binnen voor een paar uur per week, aangevuld met een uitkering van het UWV.”

Mensen in zijn omgeving beschouwen André als een positieve persoonlijkheid die zeker nooit opgeeft. Hij zit dan ook niet bij de pakken neer. Kruiper ontdekte dat er een mogelijke uitweg is, maar dan moet hij wel naar het buitenland. Het gaat om een hematopoietische stamceltransplantatie (HSCT) behandeling, waarbij gezonde stamcellen uit zijn eigen bloed worden teruggeplaatst. Het is een zware behandeling waarbij het immuunsysteem door een chemotherapie en herintroductie van stamcellen opnieuw wordt opgebouwd. 

“Bij 82 procent van de behandelde mensen stopt in ieder geval de MS”, zegt André over de behandeling. “Dat is voor mij ook het uitgangspunt, want dan kan ik met de nodige aanpassingen mijn dingen blijven doen. Het doel is het ‘stopzetten’ van de ziekte. Bij geen behandeling weet ik één ding zeker: de ziekte MS zal steeds meer van mijn leven afnemen, dit baart mij zorgen. Ik wil niet nog meer inleveren, ik wil dat de ziekte stopt. Mijn kinderen van 1 en 9 jaar) wil ik zien opgroeien. En niet vanuit bed.”

Waarom niet in Nederland?
De behandeling is nog niet mogelijk in Nederland. Minister Schippers wil, op zijn vroegst in 2024, deze behandeling op de kaart zetten. Voor André is dit te laat. De ziekte heeft dan zich zo gemanifesteerd dat behandeling dan niet meer mogelijk is. “Moskou, Singapore en Mexico zijn locaties waar behandeling van ‘mijn’ MS variant mogelijk is”, zegt Kruiper.

Kosten
De totale kosten van de behandeling, inclusief nazorg in Nederland, bedragen 65.000 euro. Een hoop geld. Daarom is in juli van dit jaar de Stichting Steun André opgericht. Deze stichting heeft als doel geld in te zamelen voor André om bovengenoemde behandeling voor hem mogelijk te maken. “Helaas heb ik dit bedrag niet op de plank liggen. Ik hoop dat velen mij financieel willen steunen.”

Als het lukt, is hij overigens niet de eerste Nederlander die de behandeling ondergaat. “Ik heb onder andere Boaz SpermonArmin WesselHeico Wiggers, Jesper Broens en Annemieke de Kloe gevolgd. Wereldwijd gingen meer dan 1.500 MS-patiënten mij voor. In het totaal zijn er wereldwijd 60 ziekenhuizen waar deze behandeling vanaf 1993 wordt aangeboden.”

André: “Wat hier staat is de realiteit. Nu beweeg ik mij voort met rollator en rolstoel, zonder hulpmiddel lukt niet meer. In de volgende fase zit ik permanent in een rolstoel en dan komt de volgende fase, het bed, waar ik dan constant aan gekluisterd zal zijn.”

Wil je André helpen? Het rekeningnummer dat aan deze actie is gekoppeld is NL66RBRB 0941 4212 87.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.