air70 helpt bij dat o zo belangrijke ventileren

Ventileren, eigenlijk mogen we dat zo helemaal niet meer noemen. We moeten praten over klimaatbeheersing. Want je wil je binnenklimaat niet alleen qua temperatuur zo hebben als het je uitkomt, eigenlijk moet je ook naar het vochtgehalte én naar het co2-niveau kijken. Kom daar maar eens om.

Een onbegonnen zaak als je van ventilatie niet zo veel weet en als een rooster boven het raam je enige optie voor regelen is. Roostertje open is ventileren. Roostertje dicht is niet ventileren. Maar ja, daar denk je altijd pas aan als het je opvalt dat er iets mis is met het klimaat. Je denkt er dus altijd net te laat aan. En als je dan ingrijpt, dan vergeet je de tweede actie weer: de roosters weer terug naar af zetten.

In ’t Natuurlijk Huus hebben we drie oplossingen.
De eerste: onze lemen muren. Die absorberen (en geven af) warmte en vocht. We verleggen daarmee de boven- en ondergrens van een goed binnenklimaat en hoeven dus minder snel in te grijpen.
De tweede: we hebben een ducotronic-systeem waarbij co2-melders aangeven dat er een rooster open moet. En het mooie is, het systeem opent dan ook vanzelf het rooster boven de ramen en zet de centrale afzuiging aan, zodat de verse lucht vanzelf binnenstroomt.
De derde, en die is spiksplinternieuw: de Air70 van Brink.

De Air70 is een fantastisch apparaatje. Je hebt hem zo aangebracht (ook als je er voor door een leem- en strobalenmuur moet), hij werkt erg energiezuinig en geluidloos, maar vooral: hij ververst lucht zonder dat dat ten nadele van de temperatuur binnen gaat. Verse lucht, minder co2, geen warmteverlies. Mooi toch? Op de foto zie je Willie Schrijver van Salland Installatieservice aan het werk. Daar hebben ze sowieso uitgebreide kennis van de beste klimaatbeheersing in iedere situatie, of het nu nieuwbouw of bestaande bouw betreft. 

De Air70 is een zogenoemde WTW, een warmterugwin-installatie. Als de warme, (maar ook te vochtige en/of te veel co2 bevattende) binnenlucht naar buiten gaat, passeert deze de koude (maar ook verse en zuurstofrijke) lucht die tegelijk naar binnen komt. Bij die passage (zonder in contact te komen) wisselen ze temperatuur uit zodat de buitenlucht warmer binnenkomt.

Tot heden had je WTW’s gecombineerd met een verwarmingssysteem, radiatoren met een WTW-unit bijvoorbeeld. De Air70 is stand alone. Eigenlijk is het niet meer dan een gat in de muur boren, de Air70 er in zetten, stekker in het stopcontact en klaar is Kees.

Het toestel is daarmee uiteraard zeer geschikt voor renovatietoepassingen, verbouwing of compacte nieuwbouwwoningen. O ja, je hoort hem bijna niet aan het werk. Omdat de ledjes van ‘in bedrijf’ uitgaan om energie te besparen, moet je je hand voor het rooster houden om zeker te weten dat ie aan staat ;).

En dan zijn we er nog niet: Het behoort ook tot de mogelijkheid de Air70 op CO2 en vocht te sturen. Dat is optioneel. Voordeel is dat je dus nooit meer zelf hoeft in te grijpen. En dan is het verhaal rond: een gezond binnenklimaat is heel belangrijk, maar we weten er te weinig van af. Nou, we hoeven er ook niks van af te weten. Het gaat vanzelf!

Meer foto's

1 REACTIE

  1. Mijn ervaring met deze unit is helaas een stuk minder positief.
    De installatie was chaotisch en duurde een hele dag. Verder wordt het rendement van 92% bij lange na niet gehaald, op koude dagen moet je rekenen op 50% en het onderhoud is lastig omdat de kap moeilijk te verwijderen is.
    Het idee is goed echter de uitvoering is ondermaats

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.