wat kun je doen om wateroverlast in jouw tuin te voorkomen

Het bedrijf ‘Amsterdam Rainproof’ heeft ze samen met hoveniers van de Branchevereniging VHG op een rijtje gezet.

In de tekening van Rainproofstaan kleine en grote maatregelen die je zelf kunt nemen om regenwateroverlast te voorkomen:

  1. Regenpijp afkoppelen: Je kunt de regenpijpen afkoppelen van het riool en in een vijver of in de grond laten weglopen.
  2.  Bestrating met voegen toepassen, zodat het water in de grond kan zakken.
  3. Reliëf in de tuin: door hoogteverschillen aan te leggen blijven de hogere delen na zware regenbuien droog. In de lagere, onverharde delen kan het water na de bui even blijven staan en langzaam wegzakken. Met name gras is daar zeer geschikt voor.
  4. Open goot: regenwater van het dak en van verharde oppervlakten kun je via een open gootje naar een vijver of sloot leiden.
  5. Regenwatervijvers: hierin kan regenwater tijdelijk worden opgevangen.
  6. Tegels eruit, groen erin: in groen kan water in de bodem zakken, groen biedt meer ruimte aan flora en fauna en bodemleven. Ook blijft de tuin koeler op hete dagen.
  7. Grindstroken. Maar ooksteenslag, schelpen, houtspaanders, dennenschors en cacaodoppen kunnen gebruikt worden. Hier kan water in de bodem wegzakken.
  8. Infiltratiekratten in de grond: hierin kan regenwater tijdelijk worden opgeslagen, waarna het langzaam de bodem in gaat.
  9. Groene daken op tuinhuisjes en uitbouw: Hierdoor wordt water  tijdelijk vastgehouden.
  10. Regenton: het opgevangen water kun je gebruiken voor het begieten van je planten.
  11. Regenwaterschutting: Het is een schutting met daarin ruimte voor water. In feite werkt dit hetzelfde als een regenton. Ook de regenwaterschutting kun je aansluiten op de regenpijp.
  12. Regenwatergebruiksinstallatie. Deze installatie, die je zowel in huis als buiten kunt  plaatsen, houdt het regenwater vast dat op het dak of in de tuin valt. Het kalkvrije regenwater kun je gebruiken voor wasmachine, wc en tuin. Zo bespaar je drinkwater.

Met het uitvoeren van een of meer maatregelen help je niet alleen wateroverlast te voorkomen, maar meer groen helpt ook om de biodiversiteit en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Meer weten? Kijk op rainproof.nl en/of vraag een hovenier naar de mogelijkheden in je tuin.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.