Home / archiefcentraal / raalte in actie tegen misbruik gratis huwelijk

raalte in actie tegen misbruik gratis huwelijk

Het afgelopen jaar werden in Raalte 123 huwelijken voltrokken. Daarbij kozen 32 stellen voor de gratis variant, 26% dus. Bij geregistreerd partnerschap was het percentage ‘kosteloos’ nog veel groter; 39 van de 47 stellen koos de gratis optie.

De optie om gratis te trouwen of geregistreerd partnerschap te realiseren is in het leven geroepen voor mensen die het niet heel breed hebben. Oorspronkelijk werd dit gedaan om te voorkomen dat er kinderen werden geboren voordat de ouders gehuwd waren. Door een veranderde samenleving is dat laatste minder belangrijk geworden. ‘Gratis kunnen trouwen’ is nu voor veel partners de reden om gebruik te maken van de regeling.

Steeds meer omringende gemeenten stellen al voorwaarden om het aantal gratis huwelijken te verlagen. Dit heeft echter als gevolg dat partners uit die gemeenten nu juist naar Raalte komen om alsnog aanspraak te maken op een kosteloze huwelijksvoltrekking of partnerschapregistratie.

“Om misbruik te voorkomen achten wij het wenselijk om voor onze gemeente ook voorwaarden te stellen, in de vorm van beleidsregels”, stelt het Raalter college.

Lees ook

Het levenswerk van Frits Offenberg

Raaltenaar al vele jaren bezig om volledige geschiedenis van gemeente Raalte en inwoners te documenteren …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.