opinie zou de oogstgave eigenlijk niet naar onze eigen armen moeten

Door de redactie

Zo schrijft de organisatie over zich zelf en over haar ontstaan. De boeren die gaven via de kerk aan de armen, 65 jaar geleden, kort na de oorlog toen met allerlei subsidies de landbouw in Europa gestimuleerd werd en ‘men’ had bedacht dat nooit meer honger, nooit meer oorlog en voor altijd vrede in Europa zou betekenen.

In de tegenwoordige tijd is Stöppelhaene een feest van ons allemaal en gebruiken we het sentiment over de landbouw van vroeger om groots feest te vieren, het samen gezellig te hebben. Leuke bijkomstigheid is dat we met elkaar ook nog wat sparen voor goede doelen in verre arme landen. Ieder jaar weer wordt er een klein fortuin bijeen gebracht. Afgelopen jaar ging er 30.000 euro naar Sri Lanka. Dit jaar is er weer een goed doel uit gezocht waar we met elkaar voor gaan ‘sparen’.

De realiteit van alle dag is dat we tegenwoordig overal in de pers lezen dat het met de boeren helemaal niet zo goed gaat. Boeren bedrijven zwaar onder druk staan, gezinnen kapot gaan. Ook op deze site hebben we daar meerdere keren aandacht aan geschonken.

Raalter gemeenteraadslid Jan Schokker, zelf boer en bestuurder, weet als geen ander hoe het er in die wereld aan toegaat. Hij vroeg in de laatste raadsvergadering aan het college om in Raalte als agrarische gemeente daar extra aandacht aan te geven, en dan vooral aan de geestelijke nood.

Er zijn ook in deze regio boeren die hun veehandelaren dieren verkopen onder voorwaarde dat die contant worden betaald, omdat als het geld op de bank word gestort het niet beschikbaar is om boodschappen van te kopen, of er van naar Stöppelhaene te gaan. Salland (Raalte en Olst-Wijhe) heeft ook een voedselbank. De mensen die daar komen gaan ook niet feesten met een dikke portemonnee op de Domineeskamp.

Jan Schokker vroeg om extra aandacht voor geestelijke nood onder boeren. De gemeente verwijst die boeren naar LTO, de bijstand of de Nederlandse vereniging voor Varkenshouders. Schokker wil meer en komt daar in de volgende raadsvergadering op terug, heeft hij verzekerd. In de agrarische gemeente Twenterand bijvoorbeeld, maar ook in Doesburg (Gld.) heeft het college wel extra (geestelijke) zorg aan ‘hun’ agrariërs toegekend.

Stöppelhaene, het feest van de boeren en voor de armen. Zou het niet logischer zij als ‘wij’ die 30.000 euro die we samen sparen dit jaar eens onder ‘onze’ eigen armen zouden verdelen?

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.