opinie reageren of schreeuwen onder berichten

Door Harrie Kiekebosch

Vroeger had je de ingezonden brief, toen moesten mensen veel meer actie ondernemen voordat ze iets in de media riepen, dus deden ze het meestal maar niet, is vaak de tegenhanger in de discussie. Maar volgens mij moet het vergelijk anders zijn: mensen dachten vroeger precies hetzelfde als nu, toen konden ze hun ei alleen niet zo gemakkelijk kwijt.

Al die vuilspuiterij onder berichten zegt misschien iets over het nieuws of de nieuwsbrenger, het zegt vooral alles over de persoon die het roept. Dat soort mensen zijn er nu eenmaal. Dat kun je beter onder ogen zien dan het reageren onmogelijk maken.

Ik zelf analiseer de reacties niet op de inhoud ervan maar op de behoefte iets te kunnen zeggen, zich te roeren. Ik leid daar uit af dat mensen die behoefte hebben, omdat ze het gevoel hebben geen stem te hebben, dat er niet ze geluisterd wordt. De reactielijnen dichtgooien is daarom olie op het vuur. Met die lui in gesprek gaan lijkt me beter.

Zelf was ik op Joop.nl aanleiding tot allerlei onzinreacties. (Ik had geschreven dat ik de burgemeester van de Noordoostpolder wel begreep die bij een debat over een AZC journalisten had geweerd.) En als ik af en toe een mening over natuur en milieu ventileer krijg ik er ook wel eens van langs. Ik reageer op de heetgebakerde dames en heren, vraag ze om met argumenten te komen, of het lekker voelt zo maar een beetje van zich af te schreeuwen. Ik kan je vertellen: dat werkt. Het duurt altijd maar even en er ontstaat een goed gesprek.

Want dat moet je die schreeuwers nageven: ze zijn bevlogen, misschien zijn ze zelfs wel bang en maken ze als een kat rare sprongen. Want zijn het niet de allergrootste schreeuwers die dikwijls het bangst zijn?

Weten dat het bestaat, luisteren naar wat ze zeggen, vragen waarom ze zo hard op de trom slaan. En daar dan iets aan doen. Ieder op zijn eigen vlak.

Meer foto's