opinie leer kinderen dat die schreeuwende ouders langs de lijn gek zijn

Door Harrie Kiekebosch

Of de actie in Haarle succesvol zal zijn? Vast wel even. Maar ouders houden dat niet vol. Na een tijdje lopen ze gewoon weer te tieren en te schreeuwen. Let maar op.

Hadden de voetbalprofs ook niet zo’n ‘respect’-actie op de Nederlandse velden? Af en toe zie ik nog wel ergens zo’n armbandje met ‘respect’ er op. En in de reclameblokken zeggen profs ook dat je respect moet hebben. In het veld schoppen ze elkaar al lang weer voor rot en als dat niet het geval is, simuleren ze dat wel.

Voetballers zijn het ergst. Op de Olympische Spelen kon je dat goed zien. Bij bijna geen enkele sport is er discussie met de scheids, en als die er al is, is die van korte duur. Bij voetballen lopen ze al maar te mekkeren. Heel naar.

Zelf stond ik als ouder ook eens langs het veld. Met tennis. Een uitwedstrijd. Was je als chauffeur meteen ook de begeleider. De bal was uit. De tegenstander zei dat ie in was. Mijn dochter haalde de schouders op. Ik heb me op de tong gebeten. Ben eigenlijk nog steeds kwaad, want dat punt was niet voor die lui uit Ommen, dat punt was ‘voor ons’.

Als veteraan maakte ik het mee dat je als ouder zelf op het veld stond. Schold een medespeler me de huid vol dat ik al voor de derde keer buitenspel liep. Ik zeg: ‘dat was geen buitenspel, die grensrechter vlagt gemeen.’ Draait ie zich om en begint de scheids voor rot te schelden…

In het verkeer hebben we dat ook. Elkaar terecht wijzen. Tot spoed manen. Ik fietste op een weg waar het lijkt dat je daar met een fiets niet mag komen, maar het mag wel. Snijdt een chauffeur me af. Die was dus bereid mij in het ziekenhuis te rijden! Zijn auto als moordwapen te gebruiken.

In Haarle mag je je niet meer bemoeien met het spel. Laat zoonlief het lekker zelf uitzoeken. En als je je er wel mee wil bemoeien: word trainer. Ik ben ook geneigd te zeggen dat dat de beste weg is. Maar is het wel dé manier op weg naar volwassen worden? Moet je de jeugd niet wapenen tegen wat ze verder allemaal nog meer tegen gaan komen in hun leven?

En wat er meer van is: hoe gaan we als Nederland ooit weer een beetje in hogere voetbal-regionen terecht komen als we onze jeugd niet al zo jong mogelijk met alle facetten van het spel in aanraking laten komen?

Ik stel voor het om te draaien. Laat die ouders lekker hun gang gaan langs het veld. Maar leer de spelers ín het veld dat die lui langs de kant niet goed wijs zijn. Leer de spelers daar mee om te gaan. Want van die idioten als langs de lijn, daar komen ze er in hun leven nog veel meer van tegen. Als ze daar tegen kunnen, dan kunnen ze groeien tot grote hoogte. En ‘ons’ misschien wel weer kampioen maken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.