omwonenden zonnepark heeten teleurgesteld over houding gemeente

“We hebben 45 handtekeningen verzameld van vrijwel alle omwonenden, terwijl het College van Burgemeester en Wethouders dan net doet of het maar een paar bezwaarmakers zijn. We willen dit helemaal niet scherp of aanvallend gaan spelen, maar we willen wel dat ze ons serieus nemen en eisen genoegdoening.”

Berichten over vijf bezwaarschriften
Het steekt de klankbordgroep vooral dat in de media berichten verschenen over die vijf bezwaarschriften maar niet dat die door 45 mensen werden gesteund; “Dat betekent dat bijna alle bewoners en toekomstige bewoners van de huizen hier hebben ondertekend. Toen B en W die omgevingsvergunning af gaf eind juni werd dat er niet bij gezegd.”

Niet tegen zonne-energie
Tegen zonne-energie zijn de bewoners absoluut niet, zo benadrukt Meijerink. “Al denken wij dat er in de omgeving nog heel veel daken zijn waarop zonnepanelen kunnen komen. Voor een zonnepark vinden we de gekozen plek bij de rondweg niet de juiste plek. Je praat over in totaal 7200 zonnepanelen, een oppervlakte van zo’n 3 ha. Dat is een heel park op zeg maar industriële en bedrijfsmatige schaal. Dat hoort op een bedrijventerrein, niet bij een woonwijk.”

“Op uitnodiging van de gemeente zijn we als klankbordgroep al eens wezen kijken bij een zonnepark in Duitsland. Daar hadden ze last van vandalisme en vernieling. De hekken om het park zijn daarom nu minstens 2,5 meter hoog. Als dat straks ook hier in Heeten nodig is, zitten we dus met z’n allen tegen zo’n hoog gevangenishek aan te kijken.”

Nieuwe bewoners niet tegen zonnepark
Vlakbij het gebied waar het zonnepark komt, worden nieuwe huizen gebouwd. Volgens de gemeente Raalte en Endona, de initiatiefnemer voor de bouw, hebben de toekomstige bewoners daarvan geen enkel probleem met de komst van een groot zonnepark. Meijerink bestrijdt dat omdat ook één van de toekomstige bewoners zelf nog een zienswijze heeft ingediend tegen de plannen.

Dat de keuze op dit nu nog agrarische gebied tussen dorp en de rondweg is gevallen daar heeft de klankbordgroep wel een mening over. “Het is aangekochte bouwgrond van de gemeente die nog niet nodig is, dat is dus lekker makkelijk. De buurtbewoners zijn fel tegen deze locatie en ze willen vooral laten horen dat ze er heel anders over denken dan het College dus zegt en naar buiten in de publiciteit brengt.”

Uitgebreide studies
Initiatiefnemer Endona zegt zelf dat er uitgebreide studies zijn geweest naar de optimale omvang, vorm, ligging en landschappelijke inpassing van het park met een totaal oppervlakte van ca. 4.5 ha, waarvan 3 ha bedekt met rond de 7200 zonnepanelen, goed voor een vermogen van 1.8-2.0 MW. Ongeveer 1,5 ha zal worden gebruikt voor de landschappelijke inpassing van het park. Behalve de ontwikkeling van het energiepark wil Endona ook andere initiatieven ontplooien, gericht op de grootschalige toepassing van zonnepanelen op grote dakvlakken, met name in het buitengebied van Heeten. In de toekomst wil Endona zich ook gaan richten op andere vormen voor duurzame opwekking van energie, bijvoorbeeld biovergisting.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.