nieuw boek over 65 jaar stoppelhaene gepresenteerd bij officiele opening

Het ruim 175 pagina’s tellende boek is geschreven door de Raalter journalist Lauk Bouhuijzen, wordt uitgegeven door het Weekblad voor Salland, gaat 19,90 euro kosten en is vanaf donderdag 25 augustus bij de lokale boekhandels te koop. Het kan ook besteld worden door een mail naar actie@weekbladsalland.nl te sturen waarbij dan portokosten berekend worden.

De titel van het boek is ontleend aan het eigen Stöppelhaenelied dat direct bij de start in 1951werd geschreven. Het wordt anno 2016 nog steeds gezongen, bijvoorbeeld bij de afsluiting van de Sallandse cabaretavond woensdag in de Sallandse Herberg op feestterrein het Stoppelveld (Domineeskamp).

Boek vol met foto’s en interviews
In het boek lees je veel interviews met mensen die vroeger en nu een grote rol speelden bij de organisatie van het oudste oogstfeest van ons land. De interviews met bijvoorbeeld Tinus Westenenk, Herman Tuten en Gait van Dartel, die er vanaf het allereerste begin bij waren, worden afgewisseld met de wagenbouwers van de Boerschop (Luttenberg), de Sallandse Boer die de regionale landbouw vertegenwoordigt en diens tegenhangster de Oogstkoningin, de afgebrande tent in de jaren 70 van carnavalsvereniging de Stöppelkaters, de Parijse Kunstmarkt, het Bloazersfestival en het roemruchte Wiejes Kabaret. Daarnaast zijn er veel historische foto’s in het boek opgenomen, aangevuld met statuten en programma’s uit lang vervlogen tijden.

Klein begonnen in 1951
In 1951 begon Stöppelhaene als een eenmalig, bescheiden feestje ter ere van een landelijk imkerscongres in Raalte. Daarbij werd terug gegrepen op eeuwenoude tradities; de stoppelhaene was een oud feest uit dankbaarheid dat de jaarlijkse oogst van het land was, een feest waarbij ook aan de armen wordt gedacht door het beschikbaar stellen van een deel van de (rogge-)oogst.

Niemand die er in 1951 bij was, kon bevroeden dat Stöppelhaene anno 2016 nog steeds een springlevend evenement is en een van de grootste publiekstrekkers van Oost-Nederland, eind augustus goed voor tussen de 100 en 200.000 bezoekers aan het Sallandse dorp.

Net als in de andere oostelijke zandstreken is ook in Salland de boerenstand kleiner geworden en is de rogge vervangen door mais. Het rustige boerendorpje Raalte met enkele duizenden inwoners in de jaren 50 is anno 2016 een plaats met 22.000 inwoners in een gemeente met ruim 36.00 inwoners.

Programma vroeger en nu
Veel programmaonderdelen zijn verdwenen, aangepast of er nieuw bij gekomen, de vanouds verplichte rust op zondag (na het feest op donderdag, vrijdag en zaterdag) is deze eeuw letterlijk weggeblazen door Normaal. Waar vroeger een topper als de Belgische zanger Adamo kwam, daar spelen nu zijn verre opvolgers zoals Marco Borsato en Guus Meeuwis. De versierde straten zijn er nog altijd, net als de versieringen in de kerken.

Geen Stöppelhaene in 2001
Snelle rekenaars zullen zeggen dat met een start in 1951 er dus in 2016 voor de 66-ste keer Stöppelhaene wordt gevierd. Dat zou ook kloppen, ware het niet dat in 2001 bij de Mkz-crisis Stöppelhaene niet doorging. Een feest vieren met zulke sterke agrarische wortels in een periode dat de landbouw het zo zwaar had, dat kon niet, zo vond het toenmalige bestuur unaniem. Lang niet iedereen was daar blij mee, maar het tekent direct het eigen karakter van het Sallands Oogstfeest; geen festival zoals er zoveel zijn met steeds meer bezoekers, maar toch een feest met diepgang en inhoud.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.