natuurbericht kijk uit voor teken

Sjaak Bruggeman: “Ik ben in ‘de Kraal’ op het Boetelerveld om de boel een beetje netjes te maken voor een IVN-excursie. Toevalligerwijs kijk ik in de drooggevallen waterbak en zie daar een ineen gestrengeld hagedisje zitten.

Het arme beestje is naar beneden gevallen en zit als een rat in de val. De steile gladde wand naar boven is onmogelijk te nemen en ‘Pietje de Dood’ ligt al een tijdje op de loer. Even later balanceert het angstig groenglanzige mannetje op twee vingers van mijn hand en snel maak ik een foto. Dan krijgt ie zijn verdiende vrijheid in het vochtige heideveld.

Wanneer ik thuis op diezelfde foto inzoom, zie ik achter de linker voorpoot duidelijk meerdere (bijna) volgezogen roodbruine teken zitten.

Eenmaal volgezogen teken laten zich van hun gastheer afvallen, leggen vervolgens massa’s eitjes en uiteindelijk worden dit weer volwassen teken. En we weten allemaal dat deze parasieten ziekten als bijvoorbeeld Lyme over kunnen brengen en daarom gevaarlijk zijn voor mens en dier.

Goed uitkijken dus!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.