luttenbergs feest boordevol spektakel

Bij het organiseren van dit ‘extreem buikschuiven’ (vrijdag 14.30 uur) komt heel wat kijken, vertellen bestuurslid Ruud Alferink en voorzitter Annemiek Maatman van Luttenbergs Feest. “Op het feestterrein komt een gigantische constructie te staan. Een steiger van maar liefst tien meter hoog, voorzien van een schans. De bedoeling van het spel is dat de deelnemers zich van de ingezeepte schans laten glijden. Boven de waterbak waar ze vervolgens in belanden, hangt een bel. Wie het lukt om de bel te luiden, komt een ronde verder. De bel komt telkens iets verder te hangen… Wie het meest ver heeft gedoken, wint. In Bentelo staat dit spel bekend als ‘Splash en Crash’, wij geven er een eigen draai aan.”

Het vergt zeker veel moed om mee te doen, zo verzekeren Ruud en Annemiek. “We zijn benieuwd wie dit aandurft, we zijn al blij dat we een vrijwilliger hebben gevonden die de constructie voor ons wil uitproberen. Meedoen is trouwens gratis!”

Sterke troeven
Vanzelfsprekend zullen de oude successen zoals het Zwientie Tikken, Gatgraven en Kratstapelen niet ontbreken op het Luttenbergs Feest. “Die vaste onderdelen zijn immers de sterke troeven van het Luttenbergs Feest, dus dat houden we er gewoon in” aldus de bestuursleden. “Een ander nieuw programmaonderdeel is de tentquiz ‘Wie is de Slimste Luttenberger?’ (donderdag 21.00 uur). “Een gezellige avond, speciaal voor de Luttenbergers. De quizvragen gaan voor een deel over Luttenberg, met daarnaast algemene pubvragen. Zeker niet al te moeilijk… De winnaar van de finaleronde krijgt de eeuwige roem en muntjes voor het feest!”

Opening met optocht
Het jubileumfeest – met feesttent, kroegtent en gezellige dorpskermis – wordt donderdag 18 augustus afgetrapt met de Grote Optocht door het dorp (19.00 uur). Geheel volgens traditie is het daarna tijd om het eerste vat aan te slaan. “In verband met het 40-jarig jubileum gebeurt dat dit keer door de 18 bestuursleden, die de afgelopen 40 edities hebben georganiseerd. Toch wel bijzonder dat het eerste bestuur 25 jaar heeft standgehouden!” vertellen Ruud en Annemiek.

Het feest gaat vrijdag in de feesttent verder met een gezellig samenzijn voor de 55-plussers en een programma voor de jeugd. Diezelfde ochtend wordt het Vogelgooien (11.00 uur) gehouden. Wie worden de nieuwe prins en prinses van het Luttenbergs Feest?
Vorig jaar deden liefst 140 mensen mee. “Opgeven kan tot vijf minuten voor de start”, vertelt Ruud. “Het is de Luttenbergers namelijk een beetje eigen om zich op het allerlaatste moment nog op te geven! Het Vogelgooien is een hele leuke activiteit, vooral omdat jong en oud- soms hele families – meedoen! Oud- bestuurslid Jos van Dam werd vorig jaar prins. Traditie is dat de winnaar van vorige jaar een prinsenpak gehuld wordt en met de optocht in een koets wordt rondgereden!

In het kader van het jubileum geeft Höllenboer (beide heren komen uit Luttenberg!) vrijdagavond (19.30 uur) een optreden in de feesttent. Mis het niet!

Agrarische ochtend
De zaterdag staat onder andere in het teken van de agrarische ochtend. “We houden een Kalverkeuring” vertelt Annemiek enthousiast. “Dit is een hele serieuze wedstrijd, een hele happening! Dan moet je voorstellen dat er zo’n 40 kalveren op het terrein rondlopen! Er zijn prijzen voor roodbont, zwartbont, het Schoonste Kalf én Miss Salland. Een niet te onderschatten eer om deze superleuke wedstrijd (zaterdag vanaf 9.30) te winnen!”

Kratstapelen
Andere highlights zijn zaterdag het Kratstapelen (13.30 uur) en Gatgraven. “Vorig jaar deden zestig teams mee aan het Kratstapelen! Als een paar mensen uit het dorp zeggen mee te doen, doen de anderen vaak ook ineens mee. Zo gaat dat vaak in Luttenberg” vertelt Ruud lachend. Bij het Kratstapelen gaat het erom welk team de hoogste toren bouwt.

Gatgraven
Minstens zo populair is het Gatgraven om de Gouden Schop (14.30 uur). “Een team bestaat uit twee mensen, een graver en een helper. Deelnemers krijgen twintig minuten de tijd om een zo diep mogelijk gat te graven. Na vijf minuten mag een helper komen om het zand weg te scheppen.” Vorig jaar wonnen de broers Jeroen en Marty Buis, zij groeven een gat van 2.60 diep.

Met een daverend optreden van de formatie Hike gaat zaterdagavond (21.00 uur) het dak van de feesttent! “Deze leuke top40 band is vorig jaar uitgeroepen tot de ‘Beste Feestband van Nederland’, vertellen Ruud en Annemiek enthousiast.

Zwientie Tikken
Het Open Nederlands Kampioenschap Zwientie Tikken (zondag 14.15 uur) belooft tijdens het doorgaans drukbezochte zondagspektakel weer de grote publiekstrekker te worden. En ook dit keer hoeft niemand zich zorgen te maken over het welzijn van de dieren, zo verzekeren de twee bestuursleden. “We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: het Zwientie Tikken is niet dieronvriendelijk. De dieren zijn tam, worden uitstekend verzorgd en zijn er helemaal klaar voor!”benadrukt Annemiek.

“Vorig jaar wonnen een broer en zus uit Noord-Holland, dus wordt het hoog tijd dat er nu weer eens Luttenbergers winnen!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.