lauk nachtvisser

Langs datzelfde kanaal maar dan aan de andere kant wandel ik elke nacht rond 12 uur met onze hond Brody. De eerste nachten zag ik al een klein lampje aan de overkant branden met een donkere schim. Om nu meteen hallo te gaan roepen, dat doe je niet. Totdat na enkele nachten de onbekende nachtvisser zelf opeens vriendelijk goedenacht riep. Ik riep hetzelfde terug, je wilt ook ’s nachts niet onbeleefd overkomen, en wandelde door.

Dat goedenacht wensen ging de avonden erna door, de relatie werd steeds beter en de gesprekken langer. Zo wilde ik natuurlijk weten, je bent journalist of niet, of hij wat ving en zo ja, wat dan.

Het bleek dat de nachtvisser op karper joeg maar brasem ving. Of andersom, dat ben ik even kwijt. Dat lag aan het voer, zo leerde ik van hem, dat vinden beide vissoorten lekker en dan bijt dus de verkeerde soort. Volgens mij komt het gewoon omdat het stikdonker is in het water en die vissen zien het verschil niet. Maar ja, wat vissen betreft ben ik een eenvoudige polderzoon.

De onbekende nachtvisser bleek ook een hond bij zich te hebben, die hoorde ik schor grommen tijdens onze gesprekken. Het is een jonge Amerikaanse buldog, zo kreeg ik vanaf de overkant te horen. Een veilig idee vond de nachtvisser, je weet nooit wat er allemaal rondspookt langs de waterkant, hetgeen ik toch iets van de pot verwijt de ketel vond. Wat mij betreft kon die hond ook een verkouden chihuahua zijn, maar dat zou ik als nachtvisser (en zeker niet als mannelijk exemplaar) niet verklappen.

Een nacht vorige week regende het. Het bekende lichtje brandde, maar op mijn vriendelijke ‘goedenacht’ kwam geen antwoord. Pas na een paar seconden ging er een autodeur open en hoorde ik een vriendelijk antwoord. Wat hij aan het doen was, wilde ik weten. Visvideo’s bekijken, zo kreeg ik als antwoord. Dat vond ik komisch. Je zit de hele nacht te vissen, dan regent het en je gaat in je auto naar spannende visvideo’s kijken. Jaws 1, 2, 3, 4 en 5 vermoed ik, het heeft een paar uur geregend.

Onze relatie bleef maar groeien. Ik keek er elke nacht naar uit en hij ook. Denk ik, maar veel anders heeft zo’n nachtvisser ook niet. Inmiddels voeren we hele gesprekken. Ziet of hoort u dus ’s nachts zo rond 12 uur iemand langs het Overijssels Kanaal schijnbaar hard in zichzelf praten, dan weet u dat het de nachtvisser en ondergetekende zijn. Je snapt niet dat er mensen naar Amsterdam afreizen om daar een dark room te bezoeken. Terwijl dat dus hier gewoon gratis elke nacht langs het kanaal kan. En nog safer ook.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.