ladys kroost keert terug op het nest in broekland

De nestbijeenkomst is op drie locaties. In stal Mansour bij Arnhem worden nestgenoten ’s ochtends beoordeeld op exterieur door keurmeester Gerard Mensink uit Holten tijdens een evaluatiedag van de Ierse Setter Club.’s Middags volgt een wandeling op het Rozendaalse Veld en de afsluiting is in Broekland met allerlei presentaties. Ook de ouderdieren, naast de rode moederhond Lady de roodwitte verwekker Pallas Green Ike Turner, zijn aanwezig.

De pups van Lady moeten volgens de regels van de Ierse moederorganisatie aantonen dat ze op schier eindeloze terreinen ook onder de moeilijkste omstandigheden fazanten, patrijzen en korhoenders kunnen zoeken, vinden en vastzetten (voorstaan). Dat wordt gebruikt voor telling en redding van wild, jacht en sport. Daarnaast is het een welzijnstest die op shows ontbreekt.

Recent bezocht een delegatie nestgenoten Noorwegen om te oefenen op zoeken, vinden en vastzetten van korhoenders. De korhoen is op de Sallandse Heuvelrug zieltogend maar in meer Scandinavische landen is de stand zo hoog dat deze wilde ‘oerkip’ na de jacht een gewaardeerd stukje ecovlees oplevert. Daarvoor was er een oefensessie bij een trainer in Duitsland en was een pup jongste deelnemer in een landenwedstrijd in Denemarken.

Het programma om uit Lady’s lentenest toekomstige ouderdieren te zoeken wordt waarschijnlijk besloten met testen op de Dublin Mountains in Ierland. De Ierse roodwitte setter is het oudste inheemse jachthondenras van dat land maar de originele versie verdween als gevolg van onder meer modetrends op shows bijna van de aardbodem.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.