hoeveel boerderijen zijn er in raalte tel je mee

In de provincie Overijssel begint Agrarisch Erfgoed Nederland met behulp van de daar actieve boerderijenstichtingen zoals Sallands Erfgoed en IJsselhoeven en de plaatselijke historische verenigingen, een onderzoek uit om (uiteindelijk) álle boerderijen in Nederland in kaart te brengen (“te tellen”) en vast te leggen in een database. Het gaat daarbij om zowel de karakteristieke oudere boerderijen als de moderne agrarische bedrijven, want samen bepalen ze de aantrekkelijkheid van het landelijk gebied.

De gegevens die in kaart worden gebracht gaan over het type boerderij, leeftijd, het onderhoud maar ook over de huidige functie en gebruik. Als ze dat weten, kunnen boerderij-organisaties en anderen die zich voor een aantrekkelijk platteland inzetten beter onderbouwd meepraten over regelgeving en plannen die voor de boerderijen en het aanzien van het platteland cruciaal zijn.

Want er is voortdurend verandering. Boerderijgebouwen komen vrij, ze krijgen een andere functie, de samenstelling van de bevolking op het platteland verandert en ga zo maar door.

Het onderzoek gebeurt door allereerst alle informatie die er al bestaat over boerderijen bij elkaar te brengen. Ook in de gemeente Raalte is er al heel veel bekend en beschreven. Met die gegevens gaan ze ‘de boer op’. Dat is de veldwerkfase. Om dat werk te kunnen doen worden enthousiaste vrijwilligers gezocht.

Je kunt aan het werk als veldwerker. Dit betekent dat je in een beperkt gebied, bij voorkeur in de buurt, boerderijen langsgaat – op de fiets, wandelend, met de auto – en met behulp van een zogenaamde app op een tablet de gegevens van de betreffende boerderijen controleert en eventueel aanvult of verbetert.

Ook kun je meedoen als datawerker. Je gaat aan de slag met de basisbestanden die voor het veldwerk worden gebruikt. Het is werk dat je thuis, achter de computer, kunt doen.

“We zoeken mensen die zich op deze manier zich voor het behoud van een mooi en leefbaar platteland willen inzetten. Omdat ze agrarisch erfgoed belangrijk vinden of willen weten hoe de omgeving in elkaar zit.”

Wil je meetellen, meld je dan aan via gerardhendrix@agrarischerfgoed.nl of 06 25383075.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.