gewoon carolien koffie

Veel frequente koffie drinkers worden minder alert als ze 1 dag geen koffie drinken. Als je langer geen koffie drinkt en dit wel gewend bent, kun je vermoeider zijn en dus hoofdpijn krijgen. Als je dan weer koffiedrinkt, heb je het gevoel dat je weer wakker wordt. Als je geen koffie gewend bent en dan koffie drinkt, blijkt uit onderzoek dat dit geen effect heeft op de alertheid.

Een mevrouw met een baby in de buik was in de praktijk. Zij vroeg me of de baby nog tips voor haar had. Ik kreeg het advies voor haar om maximaal twee bakkies leut op een dag te gaan drinken in plaats van vier. Later begreep ik dat cafeïne uit zeer kleine moleculen bestaat die door de placenta bij de baby kan komen. Dat kan de opname van ijzer en calcium beperken en mogelijk daardoor is het gewicht van een baby soms lager en kan het eerder dan gepland geboren worden. Handig om te weten.

Aan de andere kant blijkt een bakkie troost naast cafeïne veel anti-oxidanten te bevatten. Deze anti-oxidasen helpen de celwanden minder “roesten”, dus minder snel stukgaan. Ook verwijderen de anti-oxidanten de afvalstoffen van het lichaam sneller uit het lichaam. Daardoor krijgen wij mensen mogelijk minder snel hart en vaatziektes met alle gevolgen van deze aandoeningen, minder snel Alzheimer en Parkinson. Leuk om te weten, goed om nog meer te genieten van koffie.

Ik vind koffie lekker, samen koffie drinken heel gezellig. Als ik deze column schrijf, weet ik wat ik de van oorsprong uit Rotterdam afkomstige fotograaf Uit Heino door het lezen van deze feiten tegen me zal zeggen: ” hè joh, gaat het nog wel goed met je… Neem effe een bakkie pleur dan…”
Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.