gerlant stukje ironie

Terwijl de wasmachine draait, de meeste spullen weer op de plek worden gelegd even de post sorteren en snel ‘koppen snellen’. Ik vind het een goed initiatief en het past ook mooi bij het thema van de stichting duurzaam Heino bedenk ik me zo. Terwijl de wasmachine verder draait, het huis bijgewerkt en de eerste was aan de lijn gaat, bedenken we dat er zo voor het weekend toch nog even een paar boodschappen gehaald moeten worden in Heino. Terwijl de dames hier in huis naar een verjaardag gaan ga ik met zoon lief die boodschappen halen.

Het eerste wat opvalt in Heino was de straatversiering in de Dorpsstraat en dan dat bij Eet café Marktzicht de tent voor het feest al werd opgezet. Dat is een herkenbaar beeld ieder jaar en dan weet je dat het niet lang meer kan duren dat het feest gaat beginnen. Wat mij opviel waren vier grote 1000 liter tanken die her en der naast die tent waren gezet. De tuinslang hing erin en de tonnen werden met spanbanden aan de tent vast gezet. Ik vraag in het voorbij gaan zo aan mensen op het terras waar dat goed voor was. Daar staat de tent mee vast is het antwoord en ik kijk of ik het in Keulen hoor donderen. Is dat een extra veiligheid ofzo? Tegenwoordig worden ze ja steeds strenger aan allerlei veiligheid. Nee, van de gemeente Raalte mogen er geen pennen meer in de grond geslagen. Ik kijk raar, al dertig jaar pompdagen en al dertig jaar de tenten met pennen vast gezet en nu met vier tonnetjes water?

Anderen reageren nog verbaasder. Doar in Roalte bint ze knettergek, hoe bedenkt ze het? Er moet eens wind onder komen, hij hoeft maar iets de lucht in te gaan en weer neer te komen en de poten gaan spagaat (vroeger stond elke poot vast, even een steentje er uit, pen er in en na het feest de steen weer terug maar dat mag nu niet meer). Weer een ander weet te vertellen dat dat nu in de hele gemeente Raalte zo moet.

Ik tel de vier vaten bij Marktzicht en ga in gedachten zo verder. De grote tent bij de Baron en dan nog die bij Oortwijn, maar denk ook aan Raalte, aan Stoppelhaene op de Domineeskamp. Hoeveel vaten water worden er daar gebruikt? Wat een werk en veilig? Lekker bezig daar in Raalte, hoe bedenken ze het. De poten los onder de tent, met slecht weer maak ik wel dat ik ergens anders dan onder die tenten ben. Ze kunnen aan de Zwolsestraat in Raalte nog veel van de Heinoërs leren. Al dertig jaar feest zonder problemen en nu moet het ineens anders?

Als ik naar huis rijd, richting de wasmachine schiet mij de ironie te binnen. Raalte duurzaam 2050 is het motto van de gemeente Raalte, het college is daar druk mee, geeft er kapitalen aan uit om ons maar bewust temaken van duurzaamheid. Het duurzaamste feest van Salland, hoe veel liter goed drinkwater gaat er nu via die tuinslang in die vaten?

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.