gerlant pompdagen vs stoppelhaene

Gerlant: Sallandse Boer van dit jaar, Wim Jalink komt uit Hoonhorst/Heino zoals ze dat zo mooi in sommige media schreven. Maar Hoonhorst ligt in Dalfsen. Dat weet ik zeker, ik ben er geboren, heb daar zelfs nog met Wim op de ponyclub gezeten. 

Nog iets dat we gemeen hebben: Stöppelhaene vieren we eigenlijk niet, wij gaan naar de Pompdagen.  Gezellig en gemoedelijk en nu al voor de dertigste keer feest. Uit met vrouw en kinderen maar ook met vrienden en voor ieders wat wils. Of de ‘Blauwebogen dagen’ in Dalfsen, bijna net zoiets. Dit jaar ga ik net als Wim naar de Stöppelhaene, zij willen vernieuwen, verjongen zoals ze dat zo mooi omschreven. Een machtig project is er opgezet. ‘Evolution of Farming’ heet het. Een oude trekker met voor aangebouwde bewegende delen, een kunstwerk. En daar werd ik gevraagd om te helpen bouwen. Uren en dagen als vrijwilliger bezig geweest en ik weet zeker, het is straks de moeite van het kijken waard.

Stöppelhaene, vijfenzestig jaar.  In de jaren 90 nog op sterven na dood, dit jaar hebben ze een eigen pand aan de Heesweg gekocht. Dat doe je niet van de armen, denk ik dan maar. Het bestuur? Dat loopt zich het vuur uit de sloffen, heb ik ondervonden, een ‘geoliede machine’ en overal zijn commissies voor. Communicatie bijvoorbeeld, dat doet een vast groepje mensen en die zijn daar heel druk mee. Ze maken ook hele mooie dingen. Bijvoorbeeld dit filmpje, maar dat hebben jullie nog maar een paar honderd keer bekeken. Mij werd gevraagd door een commissielid toen ik bij het project kwam om mensen te werven, er hier een column aan te wagen, dat heb ik gedaan. Onderweg van Raalte naar Zuthem er even over  nagedacht en thuis in tien minuten een column/oproep in elkaar geflanst en de wereld in gestuurd. Kreeg ik de volgende dag de pin op de neus, daar was een speciale commissie voor. Die hadden daar voor geleerd en ik moest inbinden. Dat zich mensen aanmelden voor het project?, tja dat was bij sommigen bijzaak.

Poosje later, als vrijwilliger ga ik met de Stoppelhaene bus materiaal halen. Eigen aanhanger mee, maar onze auto die had mijn vrouw mee dus de bus was de oplossing. Nog maar net Raalte uit, allerlei lampjes die op het dashboard branden. Ik stoppen en kijken, olie, water en v-snaren, alles is oké. Elektrische storing concludeer ik dus, gewoon rijden en er niks van aantrekken. Ik post een fotootje op fb. “Heb ik weer, mag op kosten van de gemeenschap uit, gaat de bus kapot” .Binnen een uur telefoon uit Raalte. “Het staat op Facebook dat moet er af. Nu kunnen de mensen denken dat het een onveilige bus is, snapje?” Nee dat snapte ik niet. Schijnbaar heeft bij de gemiddelde Raaltenaar een auto nooit elektronica storing en als dat wel gebeurt is hij onveilig? Vandaar al die garages in dat kleine dorpje, dat is voor al die auto’s die nooit kapot zijn en ik heb het mooi op fb laten staan.

Die commissies, het geeft ook gezelligheid. Mensen die komen klussen en dan tijdens de koffie vragen stellen. Steevast de vraag, hoe kom jij hier nu eigenlijk bij? Wat ik beantwoorde met: ik ben gevraagd, er moet hier wat veranderen,  zodat ook voor de toekomst Stöppelhaene blijft bestaan. Vertelde soms tussen neus en lippen door dat mij opviel dat er een soort van klassenverschil in de organisatie zat. Dat daar volgens mij ook het probleem met het verjongen zat. Dat is niet meer van deze tijd. Doen we in Heino ook niet, daar acteren we op basis van gelijkwaardigheid.

Toen kwamen de verhalen los, ja het klopte helemaal. Uren waren ze druk als vrijwilliger maar als ze wat wilden was het antwoord nee, en als dan het feest begon mochten ze nog net helpen om de vlag te hijsen maar als het op bier aankwam moesten ze naar een hoekje en gingen de heren bobo’s bieren  met de Burgemeester en dat wilden zij ook wel een keer. Ik schiet in de lach, De Burgemeester? Martijn die is zo benaderbaar als maar kan, een echte Sallander, niet geboren maar wel getogen. En niet een burgemeester zoals de vorige die dacht dat Salland op de gemeentegrens van Raalte begon. Ik heb wel eens met Martijn in de kroeg gezeten.

En die andere Bobo’s? Wie bedoelen jullie? De Sallandse boer? En de wethouders? En ik lach weer, gewoon op afstappen, die bijten niet. Maar zij weten het zeker, zij als vrijwilligers zijn niet welkom.

Dat doen we dit jaar anders, heb ik ze verteld. Maar ze keken me aan of ik niet goed wijs was, geloofden me maar matig. Ik heb het ze uitgelegd. Ik heb als Heinoër/Zuthemer  nu honderden uren geïnvesteerd in Raalte terwijl ik er eigenlijk niks mee heb. Tja, het gemeentehuis staat daar en we zijn dus aan elkaar overgeleverd. Dan moeten we er dus ook het beste van maken, dat doe ik ook met hen en die Bobo’s. Ik laat mij niet met een kratje bier in een hoekje afdoen. Ze wilden wat leren en zijn daar dus jochies uit Hoonhorst en Heino voor nodig? Dan moeten ze die laatste stap ook leren.

Wim, Martijn ik heb deze mensen een biertje op basis van gelijkwaardigheid beloofd, niet zat worden maar gewoon gezellig. Regelen jullie dat even met Paul? Zetten jullie er even een paar stoelen bij? En schudden jullie even een paar extra handjes? Op die manier houden ze in Raalte vrijwilligers en dan kan ik volgend jaar weer in Heino blijven, hoeft er ook niemand meer kwaad te zijn dat ik dit weer heb geschreven…

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.