gerlant pmd

Eerst had ik al eens bij de gemeente gevraagd, maar daar kwam ik niet verder, dan moest ik bij de Rova zijn. Moet je je voorstellen, krijg je zo’n dametje aan de telefoon en vertel je dat je nu al vijf maand lang de plastic container elke keer vol hebt. Erbovenin staat te springen om het maar zo goed mogelijk in elkaar tedrukken. Je vraagt netjes of er ook een oplossing voor is om dat die chauffeurs zakken niet mee nemen.

Vertelt ze doodleuk: “plastic halen we niet meer op, tegenwoordig halen we alleen nog pmd’s.” “Oké, en wat is het verschil”, vraag ik en krijg als antwoord. “U mag er nu ook metaal en drankkartons in doen”, maar dat wist ik al, dus ik vraag: “waarom denk je dat dat ding nu elke keer zo vol is?” Goed, daar kwam ik met haar niet uit, had ik al gauw door.

Opgehangen en nog een keer gebeld, er op gegokt dat er een ander aan de telefoon kwam die wel wat wist. Was een goede gok. Deze mijnheer wist te melden dat ‘men’ het uitgerekend had, één keer in de maand was genoeg in Salland, maar ze konden wel een extra container leveren (tegen betaling dat dan weer wel). Dat wil ik niet, ik heb niet zo’n grote tuin.

Goed, meteen maar eens gevraagd waarom ze wel om de twee weken de groen container komen halen GFT heb ik bijna niet, we hebben zes kippen die eten het gft. Dus een klein beetje kippenmest en wat koffie filters gaat er in. Één keer in de drie maand zou voor mij genoeg zijn. En de grijze dan mijnheer? Ik zie in het systeem dat u die ook maar één keer in het jaar aan de weg zet? Ja, ze willen toch dat we afval scheiden? Ik houd met het inkopen in de winkel er al rekening mee. Hoe zit het verpakt, hoe krijg ik het mee. Dan blijkt dat juist vaak de goedkopere merken’ veel beter’ verpakt zitten en je dus makkelijker kunt scheiden. Zelfs toen de kinderen nog in de luiers zaten ging die maar 6 keer in het jaar aandeweg.

In Olst was vorig jaar Wethouder Marcel Blind in het nieuws. Hij deed mee met https://staging2.100-100-100.nl/dagen, een actie om afvalvrij proberen te zijn. Van hem heb ik via sociale media gezien dat hij zelfs veertienmaanden met één grijze container kon doen. Maar, gaf hij ruiterlijk toe, ik had de wedstrijd gewonnen, ik had een groter gezin.

De man van de Rova, ik vroeg hem: “Snapt u dat ik niet begrijp dat wanneer je mensen wilt aanmoedigen afval te scheiden het raar is dat je dan die ene container waar nu nog meer in mag minder vaak te gaan ledigen?” Ja, dat was hij wel met me eens, maar dan moest ik niet bij de Rova wezen, maar bij de politiek. De politiek vraag ik met verbazing. “Ja, want die nemen de uiteindelijke beslissing.” Als ik dan opmerk: “Maar dat dan toch zeker pas nadat ze advies van jullie hebben gekregen?” “Ja, dat dan weer wel”, maar hij kon er verder niks mee.

De politiek. Marcel, help!

Gerlant Zielman

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.